Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šíření eboly se nedaří zastavit: Nakazilo se již 10 tisíc lidí!

Autor: ČTK - 
25. října 2014
23:07

Počet případů nákazy ebolou překročil 10.000. Nemoci dosud podlehlo 4922 infikovaných, z nichž takřka zemřeli v trojici nejpostiženějších zemích - v Guineji, Libérii a Sieře Leone. Aktuální bilanci dnes ohlásila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Dosud byl počet obětí zhruba o padesát lidí nižší. V třech zemích, kde naplno propukla epidemie eboly, zemřelo 4912 lidí z 10.114 nakažených. Zbylé případy infekce a deset případů úmrtí připadají na dalších pět států. Nemoci podlehl například Liberijec, který přicestoval s nákazou do USA, či dvojice duchovních, které z Afriky evakuovalo Španělsko. Další Afričan zemřel v Německu, kam byl převezen na léčení.

Několik případů nákazy se vyskytlo ve Spojených státech a Španělsku. Ebola se vyskytla i v Nigérii se Senegalem, obě země již ale WHO oficiálně prohlásila za bezpečné, neboť se zde podařilo šíření nákazy zastavit. První případ naopak ohlásilo Mali, kam ze sousední Guineje přicestovala dvouletá holčička, která již nákaze podlehla. Prezident Mali dnes uvedl, že země svou hranici s Guineou nezavře.

Mauritánie, západní soused Mali, se podle dvou činitelů citovaných agenturou Reuters naopak rozhodla uzavřít všechny pozemní hraniční přechody do Mali. Nedaleko jejich společné hranice byl maliský případ eboly tento týden potvrzen.

V současné době neexistují proti virovému onemocnění žádné schválené léky a vakcíny, několik slibných preparátů se ale zkouší. Dvě nadějné očkovací látky se testují v Evropě, Africe a v USA, výsledky mají být známé do prosince.

Video Těchonín, tady se bojuje proti ebole - Jan Jedlička, Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi