Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Inferno ve vybuchlém muničáku nekončí: Znovu se z něj ozývají exploze!

Autor: shp, ČTK - 
25. října 2014
18:30

Explozivní inferno nebere konce. Z vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku se v noci na dnešek a dnes dopoledne znovu ozývaly neřízené detonace. Místo i dnes prozkoumávali pyrotechnici, v neděli by nad areál měl zamířit znovu vrtulník s termovizí.

Evakuace obyvatel z okolí už v plánu není, řekla dnes zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. „V noci na dnešek a dopoledne se z areálu ozvalo několik slabších výbuchů. Pyrotechnici na místě pracují i přes víkend, i když ve slabším režimu. Pokud to počasí dovolí, přiletí sem v neděli vrtulník s termovizí a bude prozkoumávat terén a měřit teplotu,“ uvedla policejní mluvčí.

Z vrtulníku budou také pořízeny snímky, pyrotechnici ze získaných informací například zjistí, kam se mohou dostat. O dalším postupu se bude rozhodovat na začátku příštího týdne. „V pondělí zasedne krizový štáb policie a rozhodne se, co bude dál,“ doplnila mluvčí. Kvůli odstraňování nevybuchlé munice, kterou exploze rozmetala po okolí, muselo být v pátek evakuováno z preventivních důvodů téměř 800 obyvatel z Vrbětic a části obce Vlachovice.

Stejné opatření bylo na pořadu dne ve čtvrtek, kdy musela být vyklizena jiná část Vlachovic, sousední obec Lipová i areál bývalých Vlárských strojíren. Evakuováno bylo asi 300 lidí. S další evakuací se podle policejní mluvčí už nepočítá. Výbuch a následný požár zničily sklad munice, který má pronajatý ostravská firma Imex Group, minulý týden ve čtvrtek. Pohřešováni jsou stále dva její zaměstnanci, muži ve věku 56 a 59 let.

Právní zástupce firmy uvedl, že škoda se bude pohybovat v desítkách milionů korun. Na místě jsou veškeré druhy munice od pěchotní přes munici do ručních protitankových zbraní a dělostřeleckou munici až po letecké pumy.

hofihofi ( 25. října 2014 23:12 )

A nemel ji snad? Ale ostraha nezabrani pitomosti zamestnancu a uz to leti, navic tohle presne predpovidali obyvatel v okoli, kdyz to tam davali, tohle ma byt daleko od obytnych objektu, aby to nikoho neohrozilo, kdyz to poleti.

bledulka ( 25. října 2014 19:54 )

I toto je tzv. "DEMOKRACIE...."

sebestaamachova ( 25. října 2014 18:39 )

Takový objekt by měl mít ostrahu 24 hodin.

Zobrazit celou diskusi