Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech Petr bojuje s ebolou v Libérii: Mám strach z nákazy, přiznal!

Autor: Jindřich Bíč, lmk - 
26. října 2014
08:00

Petr Macek z organizace Lékaři bez hranic je v současnosti v Libérii, kde pomáhá v boji se smrtící ebolou. Své působení v této africké zemi popsal Nedělnímu Blesku.

Mám na starosti vedení výjezdového týmu, který zde na severu Libérie převáží pacienty s podezřením na tuto nemoc do ebolového centra. Zajišťujeme také dezinfekci domů, v nichž pobýval někdo s ebolou, a také bezpečné pohřbívání mrtvých. Při pohřebních rituálech se totiž nakazí nejvíce lidí. Výjezdy mohou trvat i několik hodin, záleží hodně na tom, v jakém stavu nemocný je,“ popisuje Petr Macek svou každodenní činnost. A dodává, že někdy se člověka případ hodně dotkne, třeba když se jedná o malé dítě…

Na otázku, zda se při každodenní práci s nemocnými nebojí nákazy, Petr Macek upřímně odpovídá: „Já i každý z kolegů máme strach, ostatně bylo by divné, kdybychom ho neměli. Máme ale skvěle propracované mechanismy a pravidla, kterými se řídíme, abychom riziko nákazy snížili téměř na nulu. Kromě používání ochranných oděvů a přísných pravidel při práci v izolaci se také vzájemně nesmíme dotýkat, říká se tomu pravidlo nulového dotyku. Žádné podání ruky, poklepání na rameno nebo diskuze tváří v tvář bez dostatečného odstupu. Člověk si na to musí ze začátku dost zvykat, najednou si uvědomíte, jak často se při běžné komunikaci jeden druhého dotýkáme.“

A nehrozí riziko nákazy, až se vrátíte do Česka, ptáme se. „Na to, zda nemůžu po návratu z mise šířit nákazu, se mě lidé často ptají. Ještě před odjezdem z mise ale projdu velmi přísnou bezpečnostní prohlídkou, pak budu po celou inkubační dobu, tedy 21 dní, sledovaný nemocnicí v Ženevě. Lékaři bez hranic mají s krvácivými horečkami dlouholeté zkušenosti a samozřejmě myslí i na to, že se lidé vracejí domů. Děláme všechno pro to, abychom neohrozili sebe ani nikoho jiného.

Video Zvracení, průjem, horečka: Tak začíná EBOLA! Máme se bát? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

judi1 ( 27. října 2014 15:28 )

 kup si homeopatikum Crotalus, je to liek, ktory udajne funguje, ja by som ho mal aspon pre istotu, kedze iny aj tak nie je

tonik231 ( 27. října 2014 07:29 )

 Co tam mezi ty cerne tlamy leze? Kdyby jich miliarda zdechla na ebolu, dalsi miliarda na AIDS a dalsi miliarda muslimu na cokoliv jineho, svet by nebyl o nic chudsi..Spise naopak a ty uspory..Hrdina blby..

mumla ( 26. října 2014 14:59 )

Sám jsi, Pavlíku. Kdyby to sem nelezlo z Afriky, nebylo by třeba se učit ebolu zvládat. Ale to je furt samý humanismus, právo na svobodný pohyb. Pardon, ale v případě, kdy jim tam někdo řekne, co přesně nemají dělat, a oni zvesela dál olíbávají mrtvé, je všechno marné. A ať si to tam taky zůstane.

mumla ( 26. října 2014 09:20 )

Žádný domů! Když je někdo takovej magor, že se tomu jede vystavit dobrovolně, ať si tam zůstane až do úplnýho vymýcení. V Ženevě jsou blázni.

Zobrazit celou diskusi