Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přidušení Češi: Více než polovina z nás dýchá špatný vzduch!

Autor: shp, ČTK - 
25. října 2014
13:34

I když se ovzduší v Česku i Evropě zlepšuje, více než polovina Čechů stále musí dýchat špatný vzduch. Jedovaté látky přesahují limity hlavně Moravě, nejvíce na Ostravsku. Vyplývá to ze zprávy o Znečištění ovzduší na území České republiky v roce 2013 Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejzávažnější situace z pohledu znečištění ovzduší byla loni v aglomeraci Ostrava-Karviná-Frýdek-Místek, uvádí se v ročence, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vysoké koncentrace škodlivin jsou zde způsobeny rozsáhlou průmyslovou výrobou, intenzivní dopravou i velkým množstvím domů vytápěných pevnými palivy.

U některých škodlivin však i v této lokalitě meziročně hodnoty klesly. Podle autorů ročenky se tak mohl projevit pokles emisí z průmyslových zdrojů po realizaci opatření ke snížení především emisí tuhých znečišťujících látek, na něž jsou navázány těžké kovy a další látky.

České ovzduší nejvíce zatěžují polétavý prach, rakovinotvorný benzopyren, který pochází z výfukových plynů, a přízemní ozon. „Většina imisních charakteristik látek znečišťujících ovzduší od roku 2000 vykazuje příznivě sestupný trend s dílčími meziročními výkyvy. Pokles je ale méně výrazný než v 90. letech,“ hodnotil loňský vývoj v tiskové zprávě ředitel ČHMÚ Václav Dvořák.

Stav ovzduší v roce 2013. Stav ovzduší v roce 2013. | ČHMÚ

Zatímco na Ostravsku má na znečištění ovzduší velký podíl také průmysl, v Praze a Brně jsou limity překračovány především kvůli dopravě. Zhoršená kvalita ovzduší se však týká i menších obcí, kde škodlivé látky pocházejí hlavně z lokálního vytápění. Všechna místa přitom zachycena nejsou. „Lze předpokládat, že i v obcích, kde tyto škodliviny nejsou měřeny, mohou být jejich koncentrace zvýšené i nadlimitní,“ poznamenal náměstek ČHMÚ pro ochranu čistoty ovzduší Jan Macoun.

Nejvíce obyvatel České republiky bylo ohroženo benzopyrenem. Roční průměrné koncentrace této silně karcinogenní látky překročily imisní limity na 17,4 procentech území, kde žije 54,5 procenta obyvatel. Ve srovnání s rokem 2012 se však situace zlepšila, tehdy byly nadlimitní koncentraci této látky vystaveny zhruba dvě třetiny Čechů. Průměrné roční koncentrace navíc meziročně mírně klesly na více než polovině stanic, pro něž jsou k dispozici data za obě období.

zabibol ( 25. října 2014 20:28 )

Kdyby vládli komunističtí vrazi a kolaboranti, už by ani nedýchali.

naidka ( 25. října 2014 17:16 )

Co to má znamenat, jakože na jižní Moravě je škodlivé ovzduší, i když tam žádná průmyslová oblast není? To spíš vypadá jako mapa nízké oblačnosti, pod kterou se sice škodlivé plyny drží, ale že by se na jižní Moravě tak fest topilo tuhými palivy, to se mi nezdá.

lug70 ( 25. října 2014 15:44 )

Nejhorší svinstva jdou z Polska a obyvatelé obce Věřňovice nebo Bohumína by mohli vyprávět. Poláci mají své Dolní Slezko plné průmyslových podniků a ještě k tomu mají mnohem benevolentnější emisní limity než my. Navíc v Polsku téměř všichni topí uhlím nebo uhelnými kaly, které jsou u nás dávno zakázány. Naše úřady na poláky nijak nemůžou, tak se rozhodly řešit příčinu znečištění, která je až čtvrtá v řadě za Poláky, automobilovou dopravou a velkými průmyslovými giganty jako Mittal, Třinecké železárny, tzn. úřady jdou cestou nejmenšího odporu a zaměřili se na buzerování nepodstatné menšiny lidí, kteří k vůli přemrštěným cenám na topení elektřinou a plynem nemají peníze a znovu se vrátili k topení uhlím.

Zobrazit celou diskusi