Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žena zabila muže, který ji chtěl znásilnit: Oběsili ji za to!

Reihaneh Jabbari oběsili za to, že se bránila při znásilnění a muže zabila.
 (Autor: Facebook/profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp, ČTK - 
25. října 2014
11:15

Taková nespravedlnost! Írán popravil mladou Íránku i přes mezinárodní kampaň k odložení výkonu jejího trestu smrti oběšením. Šestadvacetiletá Reihaneh Jabbari byla odsouzena za to, že v roce 2007 zabila nožem muže, který se jí podle ní snažil sexuálně zneužít.

Obětí byl bývalý vládní zaměstnanec. Zatčená dívka byla v prvních měsících po zatčení držena v izolaci bez možnosti hovořit s právníkem či rodinou, uvedla mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Soud v roce 2009 se podle organizace konal po "hluboce nedostatečném" vyšetřování.

Kampaň na internetu za odložení její popravy a konání nového spravedlivějšího soudu, do které se zapojila i řada íránských umělců a dalších osobností, se v posledních měsících zdála úspěšná a oběšení mladé ženy zastánce lidských práv zaskočilo. Úřady vysvětlily, že tvrzení o jednání v sebeobraně se neprokázalo a že rodina oběti trvala na výkonu trestu.

V Íránu platí islámské právo šaría, podle kterého se autoři vraždy, znásilnění, ozbrojené loupeže, obchodu s drogami a nevěry zpravidla odsuzují k trestu smrti. V roce 2013 bylo v Íránu podle OSN popraveno nejméně 500 lidí, především kvůli drogám.

oliiiii3 ( 15. listopadu 2014 22:48 )

Udelala dobre ze zhebnul o jednoho pichace min. Takhle by to tam mela kazda udelat, aspon by se to tam od tech dementu s ocasama vyklidilo. Ji je skoda .

bjutifl ( 26. října 2014 00:24 )

Jsi blbej? O co šlo jemu je jasný. Ale jí rozhodně v důsledku jeho snahy šlo o zdraví jak fyzické tak psychické (asi nemáš tušení co znásilnění obnáší ) a šlo jí i o život. Pokud by jí nezabil při nebo po znásilnění, hrozilo jí v tom fanatickém blbistánu ukamenování.

buban ( 25. října 2014 19:59 )

Mno, nebylo by od věci, aby si soudružku Šabatovou islamisti podali. Ale je možné, když se tak na ni dívám-mohlo by se jí to i líbit.

bjutifl ( 25. října 2014 19:19 )

Jo všichni cikáni. Ale není to o černý hubě. Je to o chování a způsobu života. Třeba Olašští cikáni nejsou moc přičmoudlí, zato jsou z cikánů ti nejhorší.

bjutifl ( 25. října 2014 19:16 )

Nepleť do toho naše zákony. U nás znásilněným ženám nehrozí ukamenování.

Zobrazit celou diskusi