Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Válka v turistickém ráji? Egypt vyhlásil na Sinaji výjimečný stav!

Autor: ČTK, lm - 
25. října 2014
10:55

Egypt vyhlásil v části Sinajského poloostrova tříměsíční výjimečný stav poté, co v této oblasti zahynuly zhruba tři desítky vojáků v důsledku útoků na kontrolní stanoviště egyptské armády.

K útokům nedaleko hranic s Pásmem Gazy a Izraelem se zatím nikdo nepřihlásil. Egypt se rovněž rozhodl uzavřít egyptsko-palestinský hraniční přechod Rafáh. Prezident Abdal Fattáh Sísí kvůli útokům vyhlásil třídenní smutek, píše server BBC.

Radikální organizace, které působí na Sinajském poloostrově, z nichž nejdůležitější je Ansar Bajt al-Makdis, mají za poslední rok na svědomí smrt více než 200 lidí, převážně z řad egyptských vojáků a policistů. Nedávno dokonce místní islamisté sťali několik lidí jako údajné izraelské zvědy.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinaji po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného o rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jezibababa ( 25. října 2014 13:50 )

Egypt nemá problém s Izraelem. Egypt a Izrael mají problém s pásmem Gazy. A to dokonce ten zlý Egypt před několika týdny nabízel pásmu Gazy postoupení části Sinajského poloostrova, aby se ti chudáčci palestinští nemuseli tísnit na malém prostoru. Ani nevím, jestli tato zpráva proběhla našimi sdělovacími prostředky. Ovšem odpověď z pásma Gazy na sebe nechala čekat asi jen půl dne - zněla: NE ! Nechtějí rozšířit území, hrozilo by jim totiž, že budou muset něco budovat ...

noname001 ( 25. října 2014 12:10 )

 egyptská hranice s Pásmem Gazy a Izraelem je skutečně turistický ráj

Zobrazit celou diskusi