Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladého Brita s nádorem naposledy ozářili: Sedí a hlasitě se směje, tvrdí matka

Autor: dce, Martina Neckářová, zrk, Tereza Hodáliková - 
24. října 2014
13:40

Pobyt malého Ashyi v České republice se nachýlil ke konci. Dnes podstoupil poslední ozařování a brzy bude na cestě do Španělska. Podle rodičů je chlapci už lépe - sám už sedí, jí a hlasitě se směje.

"Ashya se cítí velmi dobře, už jen neleží. Byť nemluví, tak se teď dokážeme domluvit, že ukáže rukou, co chce," prohlásil Ashyův otec. "Kdyby se mě někdo zeptal, zda bych tohle podstoupil ještě jednou, neváhal bych, udělal bych to samé, i když to bylo velice riskantní," dodal.

Nyní pojedou Kingovi do Španělska - jejich ostatní děti musí totiž do školy. Jsou rozhodnuti dělat teď vše jako normální rodina. Ashyu ve Španělsku čeká další rehabilitace a možná i chemoterapie. "Aysha bude v léčbě pokračovat v péči španělských onkologů," řekl ředitel protonového centra.

Video Ashya jede do Španělska - Jan Jedlička, Martina Neckářová
Video se připravuje ...

Do Madridu jedou v neděli běžnou leteckou linkou, Ashya už totiž není napojen na žádné přístroje ani hadičky s výživou. Jediným nežádoucím účinkem byla skvrna na hlavě, kde chlapci vypadaly vlásky - to by se ale mělo spravit do dvou týdnů. 

Brett a Naghemeh Kingovi unesli svého syna z nemocnice v britském Southamptonu. Tamní lékaři totiž odmítli chlapci doporučit protonovou léčbu. Rodiče pak byli nalezeni až ve španělské Málaze, kde se snažili prodat nemovitost, aby měli peníze na léčbu za 1,8 milionu korun. Brett a Naghemeh s obviněním z únosu a zanedbání péče skončili v cele… Tlak veřejnosti nakonec přinutil Brity změnit názor a soud nakonec léčbu povolil!

Šance Ashyi Kinga na vyléčení jsou sice vysoké, otázkou ale zůstává, kdo z britské strany za drahou léčbu zaplatí. Jeho rodiče nejsou majetní a navíc měli slíbeno, že velkou částku dostanou od charity Kids ‘n’ Cancer.  Ta sice vybrala slušných 1,5 milionu korun, ale její šéfové nyní tvrdí, že peníze musí být rozděleny mezi více trpících dětí. „Jestli si Kingovi myslí, že dostanou všechny peníze, tak jsou strašně lakotní. V Británii je více podobně nemocných dětí.“ uvedl šéf charity Mike Hyman.

mememumu ( 24. října 2014 15:42 )

To je, panečku, argument. Jak z třetí třídy obecná školy.

xxxx678 ( 24. října 2014 14:14 )

"Čeká ho možná chemoterapie" a když už mu teď dávají cytostatika,tak to je jako CO...?!

Zobrazit celou diskusi