Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kamarádím se Štrougalovou dcerou, hájila účast na papalášově oslavě šéfka Nadace Charty 77

Autor: simao - 
24. října 2014
11:53

Vede Nadaci Charta 77, vyrazila však na oslavu devadesátky zasloužilého komunisty a jedné z hlavních tváří normalizace. Přijde vám to podivné? Paní Boženě Jirků nikoli. Kamarádí se prý dlouhá léta s dcerou Lubomíra Štrougala, může si chodit, kam chce a Štrougal prý není navíc žádný vrah!

Je to trochu bizarní spojení - šéfka Nadace Charty 77, názvu neodvratně spojeného s disidenty, si vyrazila na oslavu komunistického papaláše. Historické rivalitě navzdory. Někdejší komunistický předseda vlády Lubomír Štrougal přivítal mezi hosty i Boženu Jirků s manželem. "Ále, manžel psal s panem Štrougalem paměti, tak jsme ho přišli pozdravit," řekla nejprve Blesku paní Jirků, když prý pro Štrougalovu manželku nesla květinu...

Jenže účast téhle gratulantky zaujala. A tak Jirků prozradila ještě další detaily z toho, co ji pojí se Štrougalovou rodinou. "Jsem letitá kamarádka dcery Lubomíra Štrougala, nejsem jeho generační přítelkyně. Manžel s ním psal paměti, myslím, že velmi zdařilé...," vysvětlovala pak dále na serveru lidovky.cz.

Štrougal má dvě děti - módní návrhářku a podnikatelku Evu Janouškovou, majitelku módního salónu a manželku novináře Jiřího Janouška. A také syna Lubomíra, který je architektem.

Video Zprávy: Nevěrný Michal David! A Charta 77 slaví se Štrougalem! - Blesk TV
Video se připravuje ...

"Co bych k tomu řekla? Byla jsem na narozeninách a tím to končí," hájila dál svou účast na oslavě Božena Jirků. "To přece není žádný vrah, ten Štrougal," dodala pro lidovky.cz. Nepodat Štrougalovi ruku, to by jí prý přišlo trapné. "Vždycky jsem si myslela, že on je vnímaný jako ten slušnější z té garnitury," ukončila spekulace ředitelka Jirků, která se za komunistů objevovala na obrazovce Československé televize - v pořadu Nad dopisy diváků.

Po revoluci oslovil Jirků ke spolupráci sám zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch. Nadaci založil v roce 1978 - jako konto, na které zahraniční dárci přispívali na normalizačním režimem pronásledované československé chartisty. Po revoluci Nadace rozjela řadu známých charitativních projektů - třeba Konto bariéry na pomoc postiženým, Konto Míša pro Nemocnici Na Homolce, či Ostrovy života na nákup přístrojů pro děti na JIPkách.

jakeline ( 3. listopadu 2014 15:40 )

Štrougal odsouzen nebude jeho dcera leze do zadku ods.

popocatepetl ( 25. října 2014 10:03 )

Asi tak.

popocatepetl ( 25. října 2014 10:03 )

??????????????????????????????????????? To si s nekym pletes.

aranka.erbova ( 24. října 2014 21:23 )

krakonos500-Ty si vydělej hlavu z kamionu a začni normálně myslet

aranka.erbova ( 24. října 2014 21:22 )

oba si to strčte do pr.dele,víte kulový co ta mrcha je zač....

Zobrazit celou diskusi