Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První dáma chce nahradit manžela! Místo afrického diktátora Mugabeho povládne jeho žena?

Autor: simao, ČTK - 
23. října 2014
20:19

Jejímu muži je devadesát, jí 49. Grace Mugabe se proto netají tím, že by chtěla manžela vystřídat na postu prezidenta Zimbabwe. Nebo lépe řečeno diktátora. Mugabe totiž v čele této africké země stojí 34 let.

Manželka zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho (90) Grace dnes oznámila, že chce svého muže nahradit ve funkci hlavy státu. Informují o tom zahraniční média.

Mugabe vládne jako diktátor v Zimbabwe od doby, kdy země získala nezávislost, tedy už 34 let. Grace Mugabe během vystoupení před veterány boje za svobodu a dalšími až 15 000 podporovateli dnes zároveň napadla svou největší možnou konkurentku v boji o získání prezidentského úřadu, současnou viceprezidentku země Joice Mujuru. Manželka Mugabeho ji vyzvala, aby okamžitě odstoupila.

O mocenských ambicích první dámy se spekulovalo od srpna, kdy ji její manžel jmenoval do čela ligy žen působící uvnitř vládní strany ZANU-PF. Od té doby Grace Mugabe cestuje po Zimbabwe a setkává se s obyvateli. Podle pozorovatelů tak zahájila neoficiální volební kampaň. Její manžel totiž v poslední době trpí vážnými zdravotními problémy a podle některých zpráv by se mohl svého postu vzdát ještě před koncem řádného funkčního období v roce 2018.

Luxusní život a krvavé diamanty

Vzali se přitom v roce 1996. Předtím byla Grace jeho sekretářkou. Proslula především svým luxusním životním stylem. V roce 2010 zveřejnil server Wikileaks informaci, že se se značným ziskem zapojila také do nelegálního obchodu s diamanty.

Od roku 2002 je Grace Mugabe na sankčním seznamu Evropské unie. Spolu s několika desítkami dalších vysokých zimbabwských vládních činitelů jí nesmí členské státy udělit vízum a všechny její vklady v evropských bankách byly zmrazeny. Letos v únoru sice EU sankce zmírnila, Mugabeovi jsou jimi však postiženi i nadále.

alex0800 ( 24. října 2014 13:28 )

USA mění svoji loutku.. Diktátora za jeho původně konkubínu.. Jedno zlo vystřídá druhé pod taktovkou USA.. Smutné..

Zobrazit celou diskusi