Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Skončí 40 tisíc dětí na ulici? Zoufalý nedostatek míst ve školkách řeší i poslanci!

Autor: Vladimír Barák - 
24. října 2014
05:00

Zažili to snad všichni rodiče: Zoufalé prosby ve školkách, aby si vzaly jejich dítě a oni mohli jít vydělávat. Skončí to konečně? Dnes o tom rozhodují poslanci. A v jejich rukách je osud desítek tisíc dětí… Budou ve školkách, nebo zůstanou »na ulici«?

Podle odhadů ministerstva školství a ministerstva práce a sociálních věcí bude příští školní rok o místo ve školkách usilovat až 400 tisíc dětí, přitom místo bude jen pro zhruba 360 tisíc z nich. Čtyřicet tisíc neumístěných dětí by bylo rekordem!

Politici proto po letech příprav konečně dokončili zákon o náhradě za školky – dětských skupinách.

Velké firmy, univerzity nebo například úřady by pro své zaměstnance mohly zakládat vlastní »miniškolky«, které ale nemusí splňovat tak náročné požadavky, jako školky klasické. Jenže zákon vetoval prezident Miloš Zeman (70).

Pokud jej poslanci nepřehlasují, může od příštího září nastat kolaps předškolních zařízení. „Příprava a schválení nové právní úpravy, která by zoufalý nedostatek míst ve školkách řešila, by zabrala nejméně další celý rok,“ upozornil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Rodičům, kteří se nemohou o potomka starat doma, pak uleví jen komerční zařízení určená na hlídání dětí. Ta si ale za jedno dítě účtují až devět tisíc korun měsíčně. Dětské skupiny by naproti tomu pomohly i méně majetným rodinám. Za hlídání dětí si totiž na základě zákona naúčtují jen prokazatelné náklady. A ty si následně rodiče ještě odečtou slevou na dani.

Co je dětská skupina

V jedné dětské skupině bude moci být podle normy nejvýš
24 dětí.
Na rozdíl od školky, kde mohou být děti zpravidla od tří let, dětské
skupině mohou být už od jednoho roku věku.
Provozovatel skupiny bude s rodiči uzavírat smlouvu.
Požadavky na vybavenost ale budou mírnější než u školek.
Úhrada ze strany rodičů by mohla být až ve výši skutečných výdajů,
ale taky nulová.

petr11 ( 24. října 2014 08:32 )

...tak, svatá pravda

zaviracispendlik ( 24. října 2014 08:30 )

a místa jim zabírají bubákovské děti, přitom jejich matky jsou doma na zadku a nepracují

zaviracispendlik ( 24. října 2014 08:29 )

dnes mladá rodina musí obracet korunu. Platí hypotéku, nebo velký podnájem a na dítě jim nezbývají peníze. Dítě by se mělo narodit do zabezpečené rodiny. A od státu nic nedostanou, na to stát má jiné protekční spratky, černé "BUBÁKY"

zaviracispendlik ( 24. října 2014 08:25 )

jo jo, přesně tak, u nás se zavřely školky a jsou tam herny, hospody

salto ( 24. října 2014 07:37 )

Jo, rodilo se víc dětí a bylo je kam dát (ano, muselo se odpracovat 15 hodin ve prospěch školky). Školky se rozprodaly (viz výše) a najednou je problém na světě. Hlavně že těm zlodějům lidi tleskali a pokud někdo něco řekl, tak byl "stará struktura". Dobře to ten Havel a poskoci kolem nechali rozkrást...

Zobrazit celou diskusi