Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komunista Štrougal slavil 90. narozeniny: I se šéfkou nadace Charty 77!

Autor: Eva Pospíšilová, zrk - 
22. října 2014
05:00

Tak to je paradox! Bezmála 25 let od pádu komunistického režimu paří šéfka Nadace Charty 77 s někdejšími soudruhy. Před listopadem 1989 přitom organizace stála za režimem neoblíbenými disidenty!

Někdejší premiér Lubomír Štrougal slavil v úterý večer v jednom z klubů v pražských Holešovicích své 90. narozeniny. Popřát mu podle zasvěcených přišli třeba někdejší ministr paliv a energetiky Vlastimil Ehrenberger, nebo bývalý ministr zemědělství a výživy Miroslav Toman. „Bylo to takové setkání přátel z Úřadu vlády,“ popsal Blesku dobře informovaný zdroj. Když na místo oslavy dorazila ředitelka Konta Bariéry - Nadace Charty 77 Božena Jirků (67), působila tak trochu jako zjevení…

Co pojí Jirků se Štrougalem a dalšími papaláši? „Ále, manžel psal s panem Štrougalem paměti, tak jsme ho přišli pozdravit,“ reagovala na dotaz Blesku. Otázku na přátelství či jiný vztah k rodině zcela utla: „Tak to určitě ne. Zašli jsme tam jen kvůli té knize.“ Květina, kterou šéfka Nadace Charty 77 na oslavu nesla, nebyla prý v žádném případě pro oslavence, ale jeho manželku.

Nynější ředitelka Nadace Charty 77 se k charitativní činnosti dostala oklikou - po maturitě na chemické průmyslovce zkoušela štěstí v konkurzu na televizní hlasatelku. Tato pracovní pozice jí ale nevyhovovala. Sedla jí naopak funkce vedoucí dopisového oddělení a tak ji diváci mohli koncem 70. let vídat každý týden v pořadu Nad dopisy diváků. K nadaci se přidala po sametové revoluci. Dnes má takové renomé, že si ji například v době první přímé volby prezidenta vybral expremiér Jan Fischer do týmu svých poradců.

Víte že… Nadace původně podporovala disidentské aktivity Charty 77, financována byla výlučně dary zahraničních dárců.

Video Zprávy: Michal David přiznal nevěru! A Charta 77 slavila se Štrougalem! - Blesk TV
Video se připravuje ...

Čím proslul Štrougal

V roce 1961 se stal ministrem vnitra, ve funkci pak byl při zatčení svého předchůdce Rudolfa Baráka, čímž vrcholil mocenský boj uvnitř KSČ

Další kontroverzní akcí bylo jeho lhaní v akci Neptun připravené ruskou rozvědkou a StB, kdy byly z šumavského Černého jezera vyloveny falešné nacistické dokumenty s důkazy, že na Západě jsou u moci nacisté.

Od poloviny 60. let stál na straně reformátorů, Pražské jaro prožil jako místopředseda vlády a později odmítl vstoupit do zrádcovské vlády. Vzdor tomu přežil čistky, v roce 1970 se stal federálním premiérem, údajně proto, že nad ním držel ochrannou ruku Gustáv Husák.

ginna15 ( 4. února 2016 10:53 )

Štrougal byl třída, takové politiky náš národ potřebuje, ne tyhle zkorumpovane anarchisticke lízače amerických smradlavych ři.tí jako je Dienstbier, Sobotka a spol. Uzavřený hranice, klid, jistota, to se žilo. Jako prej kazdej spravnej spinavej muslimskej podvraťák musí aspoň jednou za svůj svins.kej život do Mekky,tak kazdej spravnej Čech by se měl alespoň jednou za život vychc.at na hrobě největšího zločince v historii našeho národa Havla,¨KLAUSE,Topolánka a stovky dalších ODSsáckých zločinců!!!

holcman ( 24. října 2014 20:39 )

Zadna revoluce, ale bolsevicky prevrat, predem super promysleny.

holcman ( 24. října 2014 20:37 )

Jenom dalsi prodejna krava

karel ( 24. října 2014 12:34 )

Pořád je koukám dost naivních spoluobčanů, kteří se domnívají, že v roce 1989 byla nějaká revoluce, nebo že v chartě, ze dvou třetin z bývalých komunistů, šlo o demokracii.

tarot666 ( 23. října 2014 11:14 )

Sebranka disidentů oslavuje se svým komoušem narozeniny....paráda a Chrchla dole v pekle tančí taky na oslavu

Zobrazit celou diskusi