Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyhořelý muničák stále bouchá: Včera se exploze ozvaly dvakrát!

Autor: sč, zrk - 
22. října 2014
06:20

Další výbuchy se rozlehly včera Vrběticemi na Zlínsku, kde minulý týden explodoval sklad s municí. Nebyly však řízené pyrotechniky, byly samovolné. V areálu vojenských skladů, kde zřejmě při explozi zahynuli dva zaměstnanci je proto stále nebezpečno. Pyrotechnici jezdí v transportéru, provází je požární obrněnec a od včerejška je posilou speciální vyprošťovací tank.

„V areálu zůstalo stát 30 budov, jsou zkontrolovány více než dvě třetiny. Do některých po výbuchu vlétla munice. Tu pyrotechnici už zneškodnili,“ uvedla mluvčí policie Monika Kozumplíková. Policisté se včera přiblížili k epicentru výbuchu, ale protože termokamera ukázala stále ještě teplotu 140 °C, dále jít nemohli.

V areálu vojenských skladů, kde zřejmě při explozi zahynuli dva zaměstnanci (56, 59), je proto stále nebezpečno. Pyrotechnici jezdí v transportéru, provází je požární obněnec a od včerejška je posilou speciální vyprošťovací tank.

„V areálu zůstalo stát 30 budov, jsou zkontrolovány více než dvě třetiny. Do některých po výbuchu vlétla munice. Tu pyrotechnici už zneškodnili,“ uvedla mluvčí policie Monika Kozumplíková. Policisté se včera přiblížili k epicentru výbuchu, ale protože termokamera ukázala stále ještě teplotu 140 °C, dále jít nemohli. „Devět let jsem ve skladu pracoval a musím říct, že tentokrát musel někdo těžce porušit předpisy. Kdyby ne, nemohlo se nic stát,“ říká Josef Švehlák (59) z Vrbětic. „Vůbec nevylučuji, že tu někdo delaboroval (rozebíral) kvůli kšeftu uloženou munici. Mohl se při tom ale dopustit chyby,“ řekl.

Jeho slova podpořil i Josef Drga (68), který dělal v areálu údržbáře. „Dříve se nikdy nic nestalo. Teď každý hledí, jen aby vydělal, a sklady se plní až po strop. Mohlo tam být více trhaviny, než předpisy dovolují,“ míní.

U obou pohřešovaných mužů z Moravskoslezského kraje udělala policie domovní prohlídky. „Stalo se tak v rámci prověřování všech možných verzí výbuchu. Vyšetřovatelé pracují s několika verzemi. Nelze je ale specifikovat," sdělila policejní mluvčí.

wimr.tka ( 22. října 2014 15:06 )

Holt rakety do vesmíru,bomby do šrotu a tendle nadrženej hawlovskej režim do pr*dele.

Zobrazit celou diskusi