Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemůžu se hýbat, bolí to! Rath skončil po smrti otce v nemocnici

Autor: ČTK, ljš, vr, vlb - 
21. října 2014
09:54

Exhejtmana Davida Ratha stíhá jedna rána za druhou. Před týdnem mu zemřel otec a nyní on sám skončil v nemocnici. Bohužel ne jako lékař, ale jako pacient. Soud musel proto dnešní jednání v jeho případu odložit.

Podle předsedy trestního senátu Roberta Pacovského se Rath ze soudu omluvil dnes krátce před 8:00. "Byl jsem ošetřen v nemocnici, dál se uvidí dle vývoje onemocnění. Z lékařských zkušeností při běžném a nekomplikovaném průběhu bych měl být na tom lépe během týdne až čtrnácti dnů. Podrobnosti si nechám pro sebe, jde o věc dost bolestivou a znesnadňující pohyb, ale snad se to rychle zlepší," řekl Blesk.cz Davida Rath.

Soud musí nejprve zjistit, v jak vážném stavu Rath je, pak se rozhodne, zda nebude hlavní líčení v tomto týdnu přerušeno. "Musíme prověřit okolnosti nepřítomnosti," řekl Pacovský. Před týdnem přitom Rathovi zemřel jeho otec Ratmír. (Podrobnosti čtěte ZDE>>)

Dnes k soudu přišla bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová (dříve Pancová), její manžel Petr Kott a podnikatelka Ivana Salačová, která v kauze vystupuje jako spolupracující obviněná.

Hlavní líčení začalo loni v srpnu a je zatím nařízené do října. Rath nedávno uvedl, že by mohlo do konce letošního roku skončit rozsudkem. Kvůli nemoci někoho z obžalovaných však byl soud již v minulosti přerušen a proces se tak může protáhnout.

Státní zástupce v kauze viní 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek. Týkaly se údajně například opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a v současnosti provozuje soukromou lékařskou ordinaci. Další zakázky byly prý ovlivněny při modernizaci nemocnice.

Bývalý středočeský hejtman Rath podle vyšetřovatelů o všem věděl a bral úplatky. Policie a žalobce svá tvrzení staví na odposleších a sledování. Rath i další obvinění to odmítají, nebo se k obžalobě nevyjádřili.

Tendry podle Ratha nebylo možné díky vícenásobné kontrole ovlivnit. Považuje se za oběť politiky. Hrozí mu až 12 let vězení. Policie ho zadržela v polovině května 2012, poté strávil zhruba rok a půl ve vazbě.

uslepekravy ( 23. října 2014 13:11 )

Pokud vím, tak tady bere 90% lidí, a je to známka bídy. Nejvyšší korupce je v rozvojových zemích. Hamižný jedinec nemá nikdy dost, takže ani vysoké platy nic nevyřeší.

uslepekravy ( 23. října 2014 13:05 )

Snad nechceš moralizovat v zemi, která má tak rozvinutý sexuální turismus a největší počet bordelů na Václaáku ,jak kde v Evropě mají. Vedeme ve všech zavrženíhodných věcech.Tak je to bez vír\ a bez národní hrdosti. Neodsuzujme teda tolik moc Ratha, který až tolik z řady nevyčnívá. Dělal to ti anhoře dělají ale moc provokoval, tak mu dali černého petra.

uslepekravy ( 23. října 2014 13:02 )

Ale kolik ti bylo po listopadu 89, když se za potlesku Klausovců masově odhazovaly legitimace KSČ? Tihle lidi nastartovali současný systém, tak jak to můžeš vypadat,že?

sars ( 22. října 2014 09:23 )

 Nemá si olizovat prsty, když počítá nakradene. ..

tosto ( 22. října 2014 08:19 )

dostaval za to , že rozkrádal a kdyby byli počkali tak i odkláněl

Zobrazit celou diskusi