Zdrcení rodiče, kteří rukou šílené vražedkyně Barbory Orlové přišli o jediné dítě, se rozhodli, že bílá rakev s tělem jejich milovaného syna zůstane před pohřbem pro rodinu otevřená. Protože byl Petr křtěný a věřící, vložili mu rodiče na poslední cestu do rukou růženec.

Katafalk, na němž byla vystavena, zaplavily bílé smuteční věnce a kytice od rodičů, škol, kam hrdina chodil a také od ministra školství Marcela Chládka. Úderem poledního pak začali k rakvi za zvuků písní Kanyeho Westa a Emeli Sandé přicházet Petrovi spolužáci, aby tam v slzách položili květiny. Pro ty, kteří se do sálu nevešli, je obřad přenášen na obrazovku umístěnou před smuteční síní.

Během řeči kněze Tomáše Holého, který Petra popsal jako hodného, obětavého a věřícího chlapce, v obřadní síni zkolabovala jedna ze studentek. Okamžitě jí proto pomohli záchranáři, kteří byli pro takový případ připraveni přímo v sále, a vynesli ji ven. Vyvést ale bohužel musela ochranka i několik mladíků, kteří obřad narušovali. I přes zákaz totiž vytáhli mobilní telefony.

Nejdojemnější řeč přerušovanou proudy slz pronesly Petrovy spolužačky. Popsaly, jak rád vařil i ve volném čase. Obor, který si vybral miloval, stejně jako zábavu a sport. "Prožil jsi krátký, ale plný a šťastný život. Já se o tebe, Péťo, nebojím. Jsi borec a hrdina. Smrt nic není, smrt se nepočítá, jen jsem vklouzl do vedlejšího pokoje, vše zůstává stejně jako dřív. Proč bych měl sejít z mysli, když sejdu z očí?" ptaly se v slzách. Dívka, která řeč četla, krátce na to omdlela, stejně jako několik dalších.

Video
Video se připravuje ...

Projev Petrovy spolužačky redakce Blesk TV

"Petrův čin, kdy obětoval svůj život, aby zachránil jiný, dokáže stmelit nejen naši třídu, ale i celou školu, abychom stáli všichni při sobě. Doufejme, že ale otevřou oči i politici. Váš syn je naším vzorem," řekl Petrovým rodičům ve svém projevu jeden z jeho spolužáků. Jeho slova byla podkreslena písní od Fantasy Dream Orchestra se symbolickým názvem Braveheart (v překladu statečné srdce).

Dojemné poslední rozloučení s hrdinou Petrem Vejvodou trvalo celou hodinu. Pak jeho rakev za zpěvu dětského sboru zajela do útrob obřadní síně a chlapcova rodina stojící v první řadě začala od smutečních hostů přijímat kondolence.

Svou účast mohli lidé rodině vyjádřit také podpisem kondolence na městském úřadě, kde bylo vytvořeno pietní místo. Rodiče zavražděného hrdiny také nechali vyrobit památeční kartičky s chlapcovou fotografií a datem jeho narození a úmrtí.

V pátek už Petrovu památku u školy zapálením svíčky uctili prezident Miloš Zeman a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Studenta v úterý ubodala šestadvacetiletá žena z Ostravy, další tři lidi zranila. Policie ji obvinila z vraždy a braní rukojmí. Je ve vazbě a hrozí jí 15 až 20 let vězení či výjimečný trest.

Video
Video se připravuje ...

Během pohřbu hrdiny Petra několik dívek omdlelo a obřad narušili mladíci, které museli vyvést Jan Jedlička, Pavel Schuster

Fotogalerie
31 fotografií