Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Boj za svobodné volby: V Hongkongu pokračují demonstrace!

Autor: ČTK, haj - 
19. října 2014
09:00

Již čtvrtou noc za sebou je čínské město Hongkong plné násilí. Probíhají zde demonstrace týkající se svobodných voleb a protestující zde bojují s policií a pořádkovou službou. Zraněno bylo již kolem 20 lidí.

V Hongkongu pokračují střety mezi prodemokratickými demonstranty a pořádkovými silami, přestože místní vláda studentským vůdcům nabídla jednání, která by mohla začít v úterý. Při násilných střetech bylo zraněno nejméně 20 lidí. Část demonstrantů musela být odnesena na nosítkách, jiným zdravotníci na místě ošetřovali zranění hlavy, zlomeniny a šrámy.

Násilné potyčky mezi prodemokratickými aktivisty a pořádkovými oddíly opět propukly dnes brzy ráno poté, co si demonstranti nasadili helmy a ochranné brýle a nahrnuli se ke kovovým barikádám, které jim bránily v přístupu na rušnou komunikaci. Násilí v Hongkongu pokračovalo už čtvrtou noc po sobě; předchozí tři týdny probíhaly demonstrace převážně poklidně.

Proti protestujícím, kteří vytvořili ochrannou zeď z deštníků, zasáhly stovky policistů. Některé demonstranty pořádkové síly zadržely. Připraveny k nasazení byly také vozy s vodními děly. Policie v dnes zveřejněném prohlášení uvedla, že musela použít "minimální sílu", když se protestující pokusili prorazit policejní kordon. Druhá strana nicméně tvrdí, že policejní zásah ničím nevyprovokovala.

Jeden z policistů v terénu Paul Renouf uvedl, že nasazeno bylo 400 až 500 mužů, kteří měli davy vytlačit z jejich původních pozic poblíž důležité křižovatky v hustě obydlené čtvrti Mongkok. Protestní hnutí ani po třech týdnech, kdy až stovky tisíc lidí okupovaly důležité komunikace, nejeví známky ochabování.

Svobodné volby

Účastníci demonstrací žádají zrušení kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda, a odvolání správce Hongkongu Leung Čchun-jinga. Leung ve čtvrtek oznámil, že jeho vláda je připravena zahájit se studenty rozhovory. V sobotu Leungův hlavní tajemník Carrie Lam oznámil, že dvouhodinové rozhovory se mají uskutečnit v úterý a mají být vysílány v přímém přenosu.

Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího správce. Kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči, nařídila vláda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 19. října 2014 11:50 )

Volit jen z vybraných kandidátů - to opravdu nejsou svobodné volby - druhou otázkou je, o co jde ve skutečnosti - o samostatnost?

zabibol ( 19. října 2014 10:20 )

Tak slavili návrat k Číně a teď se jim hrůzostrašné komunistické panování přestává líbit. A bude hůř. Komunistická zvěrstva:koncentrační tábory,popravy,vraždění,ruské okupanty a bídu známe z vlastní komunistické historie!!!

Zobrazit celou diskusi