Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Země už zakazují vstup lidem cestujícím z Afriky! Nemohou si dovolit utrácet za léčení eboly

Autor: dce - 
17. října 2014
07:24

Svatá Lucie – malý ostrůvek v Karibiku a také vůbec první země, která zakázala vstup lidem z ebolou postižených afrických zemí. Krátce po ní oznámila podobný plán i Kolumbie.

„Svatá Lucie je malá země, nemáme potřebné prostředky na léčebné výlohy a spojenou krizi,“ prohlásil Kenny Anthony, předseda místní vlády. Na území malého ostrůvku je nyní zakázán vstup ze Sierry Leone, Guineje a Libérie. Kolumbie navíc zakázala vstup i lidem z Nigérie a Senegalu.

Cestující z dalších afrických zemí budou muset předložit lékařské potvrzení, že jsou zcela zdraví. I další země připravují různá opatření – Haiti zrušení střídání vojáků v různých zemích Afriky, aby zabránili šíření po celém kontinentu.

Podobný návrh na plán jako mají v Kolumbii vznesl i mluvčí Bílého domu John Boehner. „Prezident Obama by měl zvážit dočasný zákaz vstupu cestujících z postižených zemí Afriky,“ prohlásil. Amerika zatím provádí pouze nutná lékařská vyšetření u potencionálně nemocných lidí.

I Česká republika kvůli epidemii této smrtelné choroby v západní Africe rozhodla o zavedení kontrol všech pasažérů přilétajících do Prahy. Cestující v letadle vyplní příletovou kartu, v níž mimo jiné uvedou, kde se pohybovali v uplynulých 42 dnech, což je dvojnásobek inkubační doby onemocnění ebolou. Pokud v této době navštívili africké státy, kde je epidemie eboly na vzestupu, budou muset vyhledat na Letišti Václava Havla lékaře epidemiologické služby, bude jim změřena teplota a provedeno další vyšetření.

karmavana ( 17. října 2014 13:44 )

Jsi nakažen? Tak hybaj pomoct bojovníkům Islámského státu. Potřebují káždou ruku.

karmavana ( 17. října 2014 13:35 )

I Egypt je v Africe. Jestli oni p. JUDr. Rejžková, nebyli první obětí smrtonosného háďátka Kramní.

andorea ( 17. října 2014 11:56 )

A i když někomu na letišti změří teplotu, tak inkubační doba je tři týdny, takže opatření opravdu nanic. Bez naprosté izolace Afriky se to rozleze všude.

andorea ( 17. října 2014 11:54 )

Měli by je okamžitě vozit zpět do Afriky.

evita5555 ( 17. října 2014 09:50 )

Hádam, je je už najvyšší čas, nie sú peniaze na liečenie chorých detí a jeden takýto podozrivý odčerpá také prachy. Keď chce niekto do Afriky, nech ide, ale s rizikom, že sa domov nebude môcť vrátiť a všetky náklady s jeho liečením a vyšetrovaním si musí hradiť sám.Ignorácia v tomto prípade nie je naozaj na mieste.

Zobrazit celou diskusi