Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Měla mě v absolutní moci, popisuje vyjednavač, kterého vražedkyně ze školy pořezala na uchu

Autor: ČTK - 
16. října 2014
17:45

Žena, která v úterý ve Žďáru nad Sázavou ubodala ve škole studenta, nechtěla s policejními vyjednávači komunikovat. Přesto se jim podařilo zajistit ošetření další zraněné studentky a její přenos k záchranářům. Dnes to řekl policejní vyjednavač Petr Gruber, který byl za zraněnou studentku "vyměněn". Při zásahu utrpěl zranění na hlavě. Za svůj čin dnes získal medaili za statečnost od ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. 

Gruber se s kolegy dostal na místo činu zhruba půl hodiny poté, co byl incident ve škole oznámen na tísňovou linku. Podle něj šlo o nejvážnější situaci, kterou v roli policejního vyjednávače zažil. "Když jsme jeli na místo, tak již byla informace, že je tam mrtvý student a další studentka je zraněná," uvedl Grubner. Vyjednavači také věděli, že útočila žena a že ohrožuje další lidi nožem. 

Gruber dělá policejního vyjednávače od roku 2003 a účastnil se zhruba 25 akcí. Většinou jednal se sebevrahy a lidmi, kteří se někde zabarikádovali. "Hlavní rozdíl byl v tom, že s ženami tolik nevyjednáváme, většinou jednáme s muži," podotkl Grubner. 

Video Matka schizofreničky, která zavraždila Petra: Vím, proč zabíjela! - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Osobně prý nebyl v kontaktu s ostatními poškozenými studenty a během akce se mu podařilo udělat výměnu za zraněnou studentku. S ženou tak zůstal místo ní. Podle něj to byla jediná možnost, jak dívku zachránit. "Vytvořila si pozici, že mě měla v absolutní moci, abych jí nemohl ohrožovat," popsal polohu rukojmího Gruber. Pak už proti ženě zakročili jeho kolegové ze zásahové jednotky. 

Policista prý neměl čas na přemýšlení. Když se stal rukojmím, tak musel přemýšlet nad každým slovem, které řekne. Situace byla o to složitější, že žena s policistou nekomunikovala. "To, že to trvalo celou dobu, mě nepřekvapilo," zdůraznil. 

Šestadvacetiletá pachatelka byla obviněna z vraždy a braní rukojmí, za což jí hrozí 15 až 20 let vězení či výjimečný trest. 

mak ( 22. prosince 2014 12:35 )

On jako policajt neumí odzbrojit útočníka s nožem? A nevzal si s sebou žádnou zbraň? A ostatní polcajti ji po té výměně nsejmuli proč?

tenzmrtodvedle ( 17. října 2014 09:51 )

Zavri klapacku,ty huso. To meli jako taky rozstrilet tu studentku,kterou mela pred sebou s nozem pod krkem? Opravdu,radsi ji meli dat tebe a nechat ji delat si co chce.

janina7777 ( 17. října 2014 08:20 )

bergen ( 17. října 2014 08:13 )

Okamžitě zpřísnit povinné lekařské prohlídky už na školách jak tomu bylo dřív.V opačném případě tu bude volně pobíhat čím dál více nebezpečných jedinců.viz.USA

vladka.65 ( 16. října 2014 23:41 )

mám jiný názor a proto jsem směšná nebo proto,že dokážu přiznat,že bych byla strachy bez sebe ....?Váš názor vám neberu a ani vás neurážím,tak proč taková zloba,že se vám i písmenka pletou?Pokud jste profík takového formátu,že by ten zásah ve vašem podání nebyl amatérský,tak klobouk dolů .....

Zobrazit celou diskusi