Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Střevní potíže mohou signalizovat rakovinu tlustého střeva: Nevyhýbejte se vyšetření!

Rakovina tlustého střeva: Výskyt tohoto onemocnění u našich mužů je nejvyšší v Evropě. Proč? Mnoho pacientů kašle na prevenci nebo se bojí vyšetření. (ilustrační foto)
Rakovina tlustého střeva: Výskyt tohoto onemocnění u našich mužů je nejvyšší v Evropě. Proč? Mnoho pacientů kašle na prevenci nebo se bojí vyšetření. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Iva Dvořáková - 
17. října 2014
20:45

Víte, že každý rok se zachytí asi 8300 nových nemocných a asi 4 tisíce z nich zemře? Výskyt tohoto onemocnění u našich mužů je nejvyšší v Evropě. Proč? Mnoho pacientů kašle na prevenci nebo se bojí vyšetření.

Podle gastroenteroložky Anny Jungwirthové z pražského Sanatoria sv. Anny je včasné odhalení nádoru velice důležité a nemocnému může zachránit život. Přestože mají lidé nárok na preventivní vyšetření střev, mnoho z nich ho neabsolvuje.

Preventivní vyšetření spočívá u pacientů ve věku 50 let ve vyšetření stolice na okultní krvácení jednou za 2 roky. Pacienti starší 55 let mají pojišťovnou hrazenu kolonoskopii. „Pokud je test na okultní krvácení pozitivní, je potřeba střevo vyšetřit kolonoskopicky,“ vysvětluje doktorka Jungwirthová a dodává: „Kolonoskopické vyšetření také absolvují lidé s rakovinou střev v rodině nebo s vážnějšími střevními potížemi.“

Jak probíhá příprava

„Tři až pět dní před vyšetřením je potřeba střevo vyčistit. Pacient musí být dobře vyprázdněný, aby přehlednost střeva byla dostatečná. Den před vyšetřením pacient pije až 3 litry projímadla,“ říká gastroenteroložka.

Bezezbytková dieta

Lékaři pacientovi doporučí držet 3 – 5 dnů bezezbytkovou dietu:

Omezit musíte vlákninu: Nejíst ovoce, zeleninu, semínka, müsli, otruby, celozrnné pečivo

Pít nesmíte nápoje, které barví: kávu, červené víno

Jíst můžete vývary, těstoviny, bramborovou, rýžovou, krupičnou kaši, pudinky, bílé jogurty

Pít se doporučují ovocné čaje, šťávy, džusy a i přiměřeně pivo

Vynechat musíte vše, co obsahuje železo (játra, maso, ryby, čočku, fazole, hrách, špenát)

Omámení plynem

Pokud má pacient strach, může se mu dát injekce proti bolesti nebo na zklidnění. „Některým pacientům vyšetření provádím v celkové narkóze. Jiným dám zase přidýchnout rajského plynu, další pacient vyšetření absolvuje bez jakékoli bolest tišící podpory,“ vypočítává doktorka Jungwirthová.

Čeho se bojíme

Bolesti

Protržení střeva

Nálezu rakoviny

Krvácení

Úniku větrů a stolice

Cestuje asi 70 cm

Endoskop je zařízení s kamerou, kleštičkami a kličkou. Kleštičkami se odebírá vzorek, kličkou se odstraňují polypy. Střevo je dlouhé asi 150 cm. Při vyšetření se jako rukáv shrnuje na endoskop, takže se endoskopu do střeva dostane asi 70 cm.

Odpočinek

Po kolonoskopii pacienti odpočívají v místnosti s toaletou. „Jsou plni plynu, proto jim nabídnu jeho odvedení rektální rourkou. Hodně se jim tak uleví, vzduch odejde snadněji a rychle,“ vysvětluje Jungwirthová. Druhý den po vyšetření, pokud se neobjevil nějaký problém, může jít pacient do práce.

tomtelini ( 17. října 2014 22:12 )

Jdu si dát pivo a mastný ovárek. Na vyšetření vám prdím i bez klystýru a kolonoskopie

smrk ( 17. října 2014 21:57 )

Ty tečky jsou ... do p.r.d.e.l.e.

smrk ( 17. října 2014 21:56 )

Běžte už do ***e a nestraste pořád lidi.

Zobrazit celou diskusi