Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministerstvo dopravy vymyslelo novou celorepublikovou módu: Povinně všichni do reflexních vest!

Autor: senf - 
15. října 2014
07:25

Je řada míst, kde chodci nemají možnost chodit pod veřejným osvětlením nebo se pohybují pěšky v místech, kde je snížená viditelnost. Ministerstvo dopravy na tento problém má „lék“, všichni si povinně oblékneme reflexní vesty nebo alespoň na své oblečení umístíme nějaké reflexní prvky.

Důvod, proč ministerstvo přišlo s tímto nápadem, je prostý. Špatně viditelný chodec je nebezpečný nejen sobě, ale i řidičům, kteří ho nevidí nebo vidí velmi pozdě. „Zejména za snížené viditelnosti se významně zkracuje vzdálenost, na kterou je řidič schopen zahlédnout chodce, což vede k nehodám,“ prohlásil pro sever tyden.cz úřad ministerstva.

Návrh ministerstva by se vztahoval pouze na chodce, kteří chodí po pozemní komunikaci, kde chybí veřejné osvětlení. Chodec by byl tak povinen si na sebe obléct jakýkoliv reflexní prvek, ať už na oblečení nebo na kabelku či batoh.

Lidé se však nemusí obávat zbytečně vysokých nákladů za nový „přírůstek“ do šatníku, většinou tyto vesty nebo jiné reflexní prvky jsou k dostání za několik desítek korun. A hlavně, jedná se o jednorázovou investici do své vlastní bezpečnosti.

e.44 ( 15. října 2014 10:34 )

Protože má motorka světla

e.44 ( 15. října 2014 10:34 )

Ty reflexní hnusy bych si na sebe nikdy nevzala a stejně jsou na rozdíl od světla baterky vidět na nedostačující vzdálenost. Chodím v noci se psem po částečně špatně osvětlených komunikacích, takže bez baterky ven nejdu. Někde svítím abych viděla na cestu a jinak svítím když slyším auto, tedy svítím na psa, čímž řidiči už z dálky zviditelním i sebe a je jedno co mám na sobě. Světlý bundy nemám ráda stejně jako ty reflexní hnusy. Policajti si můžou s takovejma kravinama trhnout.

rypal777 ( 15. října 2014 09:31 )

K atakdale: to tedy když půjdu večer naproti do restaurace se džbánem pro pivo a když nebudu mít vestu, tak mi hned dá Policie ČR tučnou pokutu ? - (To by bylo něco pro další zvýšení moci Policie). S takovým přístupem tedy za chvíli budu musit mít reflexní vestu i když půjdu v noci k posteli své partrnerky - v zájmu zvýšení bezpečnosti v bytě - aby náhodou leknutím nespadla z postele a neporanila se.

kacka00 ( 15. října 2014 09:28 )

Rozumný člověk reflexy použije aniž by mu to někdo přikazoval či nařizoval. Bohužel to ale není jen jeho věc, protože průšvih z toho bude mít i řidič...a velký... ať jede pomalu nebo ne, srážka je vždycky malér. Ale myslím, že doba hodně v tomto ohledu pokročila a spousta lidí se snaží. Bohužel blbci stále existují

atakdale ( 15. října 2014 09:01 )

není to vůbec šílenej nápad jestli se chcete ale nechat přejet, je to vaše věc ono jde hlavně o vaší bezpečnost, ovšem tohle je dobrej způsob přirozenýho výběru - blbci prostě nepřežijou

Zobrazit celou diskusi