Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Fotograf Blesku bodoval na Czech Press Photu: Prezidentský pár je úsměvný

Autor: ljš, ČTK, rvs - 
13. října 2014
12:45

Hlava státu s manželkou na ceremoniálu předávání maturitního vysvědčení dceři Kateřině, to je fotografie, která získala Čestné uznání poroty prestižní fotografické soutěže Czech Press Photo. Jejím autorem je fotograf Blesku Zbyněk Pecák! Snímek prý u poroty vyvolal úsměv na tváři...

Ocenění získal náš fotograf v kategorii Lidé, o kterých se mluví. Tu zcela ovládly snímky politiků. Zatímco fotografie slovenského prezidenta Andreje Kisky, premiéra Sobotky a ministra financí Andreje Babiše, zachycují své objekty během jejich práce, snímek Zbyňka Pecáka je mnohem méně státnický.

Byl pořízen 13. června, kdy se prezident Miloš Zeman s manželkou, svým tiskovým mluvčím a tajemníkem zúčastnil předávání maturitních vysvědčení své dceři Kateřině. Porotu prý snímek velmi pobavil. „Je to prostě panoptikum. Muzeum voskových figurín…,“ okomentovala porota fotografii během víkendového výběru vítězů. Podobně to vidí i sám autor fotografie.

„Fotografie vznikla na Magistrátu hlavního města Praha při oficiálním předávání maturitního vysvědčení Kateřině Zemanové. Před začátkem tam byla slavnostní ceremonie,“ popsal fotograf Zbyněk Pecák. Proč přihlásil na Czech Press Photo právě tuto fotku? „Všichni mi volali, že je výborná, všem se líbila. Já jsem v tom viděl to češství jako takové. Sama prezidentská kancelář ale tuto fotku nikdy nekomentovala,“ řekl.

Zbyněk Pecák (44): Fotit politiky mě baví!
Fotí od základní školy, kdy dostal první fotoaparát. Profesionální éru začal v roce 1994. Kromě Blesku, kde je sedm let, pracoval pro Strategii, deníky Bohemia, Večerní Prahu, Mladý svět a Parlamentní listy. Specializací Zbyňka Pecáka je focení osobností české politické scény. „To mě baví nejvíc. Jsou to lidé, které platíme z daní. Podle toho by se měli oblékat, chovat a především by měli mít nějaký morální kredit,“ vysvětlil fotograf.

Hlavní cenu v jubilejním dvacátém ročníku soutěže žurnalistické fotografie Czech Press Photo získal Filip Singer z European Pressphoto Agency (EPA) za snímek z počátku demonstrací na kyjevském náměstí Majdan. Na fotografii s názvem Začátek je zachycen muž se zkrvaveným obličejem a skloněnou hlavou procházející kolem zdi, na které jsou namalovány zástupy andělů. Ukrajinský konflikt byl tématem, který se v letošní soutěži opakoval nejčastěji.

"Fotografie roku na osudu jednotlivce zobrazuje nejvýznamnější současnou evropskou událost. Osobní bolest neznámého muže je věcí nás všech. Zdá se, že muž na fotografii pláče krev a zástup svatých jen mlčky přihlíží. Mnohovýznamovou fotografii považujeme za metaforu lidského utrpení ve válečných konfliktech," uvedla k výběru mezinárodní porota. Hlavní cena soutěže Křišťálové oko je spojena s odměnou 120.000 korun.

Singerův snímek zvítězil také v kategorii Aktualita následován dvěma fotografiemi volného novináře Petra Shelomovského; druhé místo dostal za snímek Centrální náměstí v Kyjevě, třetí cenu za fotografii záchranářů na místě havárie malajsijského letadla u Doněcku na Ukrajině. Ukrajinský konflikt byl také tématem fotografie Karla Cudlína, kterou nazval Majdan Nezaležnosti a která získala Cenu České tiskové kanceláře. Udílela se letos poprvé a je oceněním zpravodajské fotografie, která má výjimečné novinářské kvality - aktuálnost, pohotovost a výstižnost.

Reportér ČTK Roman Vondrouš získal první cenu v kategorii Sport za černobílý snímek Zimní olympijské hry v Soči a v téže kategorii dostal také třetí cenu za snímek Konec nadějí z jeho oblíbeného prostředí dostihového sportu. Má za ni také jednu z cen sponzorů soutěže. Loňský vítěz hlavní ceny Michal Kamaryt z ČTK letos dostal třetí cenu v kategorii Umění a zábava za snímek Soutěž psí krásy Šampion šampionů.

Jubilejního ročníku soutěže se zúčastnilo 267 fotografů s 3360 fotografiemi. Oceněné fotografie budou tradičně představeny na výstavě od 21. listopadu do 31. ledna 2015 na Staroměstské radnici v Praze. Při její vernisáži budou 20. listopadu předány ceny.

rucnikvolamydlo ( 17. října 2014 14:31 )

Hezká fotka, selka sedlák a čeledíni.

valena ( 15. října 2014 13:51 )

no když už nic, tak to pero strkal do kapsy přesně padnoucího saka

santamonica ( 15. října 2014 13:35 )

souhlasim. bile ponozticky by byly krasne sladene s bilym zavesem ktery nahrazuje svetr. skoda, ze byly asi v pradle

santamonica ( 15. října 2014 13:33 )

Ano, Bohuzel, e.44 a aluman maji naprostou pravdu. Tahle fotka je priserna a ja jen doufam, ze ji neobjevi nejaky zahranicni server. A to neni o poklonkovani Zapadu, to je o reprezentaci Ceske Republiky a tahle fotka proste rve ze Cesi jsou burani.

janina7777 ( 15. října 2014 12:23 )

jeden hnusnější jek druhý, dementi z ústavu pro choromyslné

Zobrazit celou diskusi