Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ISIS se před ničím nezastaví! Zničil památník obětí genocidy!

Autor: dce - 
13. října 2014
10:15

Vzácné památky nevyčíslitelné hodnoty se na blízkém východě často stávají mlčenlivou obětí bojů za víru. Ne jinak je tomu v případě arménského památníku v syrském Dajr az-Zor. Památník, ve kterém byly pohřbeny statisíce obětí genocidy, prý neodpovídal výkladu islámu.

Extrémisté z ISIS slíbili, že památky budou ničit dál - jejich uctívání je totiž proti jejich víře. Zdemolovali dokonce i muslimské památky a hrobky! Za poslední měsíc jich byly už desítky.

Památník v Dajr az-Zor zničili militanti už před měsícem. Křesťanská památka měla velký význam pro arménskou menšinu v Sýrii. Upomínala totiž na první moderní genocidu - její oběti byly v památníku pohřbeny. Každoročně se k ní vypravovalo tisíce věřících.

 

„Odsuzuji zničení arménského kostela v Dajr az-Zor, který má takový význam pro všechny Armény. Francie vítá závazek všech duchovních vůdců všech náboženství bojovat za toleranci a respekt ke svatým místům. Všechny památky by měly být vynechány z útoků,“ uvedl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

První zprávy byly považovány za planý poplach - v této oblasti se totiž podobné zprávy, vedené jako propaganda, prokázaly za nepravdivé už dříve. Úřad OSN pro lidská práva tento akt odsoudil. Památky jsou podle nich pod zvláštní ochranou. 

Stačí jen připomenout zničení dvou obřích soch Buddhů z Bamjánu v Afgánistánu v roce 2001. Vzácné sochy ze 6. století odstřelil Talibán protiletadlovými zbraněmi, protitankovými minami a dynamitem. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ladybug ( 13. října 2014 15:40 )

No a Američani v Iráku zničili Museum Civilizace. Tam byly unikáty 3000 let starý a nikdo se and tím nepozastavil. A co nezničili to vykradli. Jasně tyhle ISIS jsou primitivové, ale od Američanů bych očekávala lepší.

malinak ( 13. října 2014 11:07 )

 Nechapu necinnost a podporu tech grazlu Meli by vzit vojsko poradny a obklicit je vsude a pozabijet tak jako to kdysi udelal Cingischan v Persii. ...A bude klidek

Zobrazit celou diskusi