Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Manévry v Česku kvůli ebole: Recepční Jana (43) jen omdlela, řekl její expřítel

Autor: mor - 
13. října 2014
05:00

Planý poplach! Naštěstí… Hrozba rozšíření zákeřné eboly se v Karlových Varech nepotvrdila. Recepční Jana (43) podle svého expřítele jen omdlela.

Zpráva o nákaze se rozšířila rychleji než samotná choroba. Přitom ale o nic nešlo. „Záchranáři vyjížděli v sobotu kolem 19. hodiny na pomoc ženě, která byla v bezvědomí. Na tísňové lince ale operátorka byla informována také o tom, že pacientka se nedávno vrátila z Nigérie,“ říká mluvčí záchranky Petra Bakurová. Lékaři se proto raději začali řídit krizovým plánem a povolali na pomoc i hlavního hygienika.

Uzavřený hotel

Hotel Carlsbad Plaza v Karlových Varech mezitím uzavřeli policisté. Lékaři ve skafandrech si pak vzali do péče postiženou, recepční hotelu paní Janu. „Nemohu uvěřit, jaký poprask to způsobilo. Byli jsme spolu před dvěma měsíci v Nigérii u mých rodičů. Tam ebola nebyla. Já jsem v pořádku a nic mi po té dovolené nebylo,“ řekl nyní již bývalý přítel Jany, který v hotelu dělá portýra.

Strach z eboly:

Video Další podezření na EBOLU: Takhle převáželi ženu na Bulovku! - David Malík
Video se připravuje ...

Podle něj Jana delší dobu příliš nejedla a nepila. „Zřejmě byla vyčerpaná,“ dodal expřítel. Pacientku nakonec lékaři v ochranných oblecích z hotelu po půlnoci odvezli do pražské Nemocnice Na Bulovce. „Podezření na nákazu ebolou se nepotvrdilo. Komplikace souvisely s dlouhodobým onemocněním,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Poplach v Praze

V sobotu večer řešili zdravotníci další případ, který zpočátku vypadal na ebolu… Na Bulovku totiž byla převezena druhá osoba s podezřením na infekční onemocnění. Student, který přiletěl z Ghany na pražské letiště, nevyčkal na vyšetření a policie ho zadržela až na hlavním nádraží. „Po prohlídce v nemocnici nebyly zjištěny důvody, aby v nemocnici zůstával,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Student měl rýmu.

marie60 ( 13. října 2014 08:48 )

 Jak mohli záchranáři, ty jeden expříteli vědět, že ebolu baba nemá a kór, když jste přijeli z černé Afriky ? Je lepší, když záchranáři byli takhle připraveni..čert nikdy nespí.

Zobrazit celou diskusi