Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Další případ eboly v USA: Ošetřovatelka měla pozitivní test na ebolu!

Autor: ČTK, tp - 
12. října 2014
19:20

Texas hlásí druhý případ eboly v USA. Ošetřovatelka, která se starala o nemocného Liberijce, se od něj nakazila. To potvrdily i testy. Je to tak první potvrzený případ eboly na území Spojených států amerických. 

Ošetřovatelka z nemocnice v americkém Dallasu, která tam pečovala o nemocného muže z Libérie, měla pozitivní první test na ebolu, informoval dnes texaský zdravotní úřad. Pokud se přítomnost viru v jejím těle potvrdí dalším estem, půjde o první případ člověka, který se nakazil přímo na území USA. 

Úřady odmítly zveřejnit její identitu či pohlaví, podle zdroje CNN však jde o místní zdravotní sestru. Při kontaktu s nemocným prý zdravotnice měla ochranný oblek a dodržovala všechna bezpečnostní pravidla. "Víme, že by se druhý případ mohl stát skutečností a na tuto možnost se připravujeme," řekl novinářům David Leakey z texaského úřadu státních zdravotních služeb. Pacientka, která se testu podrobila poté, co si v pátek naměřila zvýšenou teplotu, nyní podstoupí druhý test, který je pro definitivní potvrzení případné nákazy nezbytný.

Prvním člověkem, u nějž byla ebola zjištěna v USA, nakazil se však v zahraničí, byl Liberijec Thomas Eric Duncan. Presbytariánská nemocnice v Dallasu jej hospitalizovala minulou neděli šest dní poté, co se vrátil ze západní Afriky. Před tím jej však lékaři po prvním testu poslali domů, kde přišel do styku s řadou lidí.

Téměř pět desítek potenciálně nakažených nyní nemocnice denně monitoruje, žádný z 48 testovaných pacientů však podle dnešního vyjádření úřadů příznaky eboly nejeví. Dallaská zdravotní sestra podle úřadu přišla do styku s Duncanem během jeho druhého pobytu v nemocnici a měla při tom na sobě ochranný oblek, rukavice a masku. Dodržovala rovněž pravidla stanovená americkým Střediskem pro kontrolu chorob a prevenci (CDC).

Navzdory tomu se u ní v pátek projevila zvýšená teplota a poté byla prvním testem zjištěna ebola. Mezi vyšetřovanými jsou nyní navíc tři desítky lidí, kteří o nemocného stejně jako druhý potenciálně nakažený člověk pečovali. Liberijec zemřel v Dallasu ve středu. Pět velkých amerických letišť kvůli ebole zpřísňuje zdravotní kontroly u cestujících mířících do země z Libérie, Sierry Leone a Guineje. Nynější epidemie eboly, která propukla v březnu, usmrtila v těchto třech zemích podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace více než 4000 lidí, což je téměř polovina nakažených.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tymitaky ( 12. října 2014 21:28 )

S tím dodržováním pravidel to nebude tak horké.

Zobrazit celou diskusi