Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nobelovku za mír získala dívka, kterou se pokouší zabít Tálibán

Autor: ČTK, šim - 
10. října 2014
11:28

Když jí bylo 14 let, najali na ni Talibánci nájemné zabijáky, aby ji umlčeli. Malala Júsufzaiová totiž na svém blogu kritizovala praktiky radikálních islamistů. Cestou do školy jí postřelily do hlavy a krku, ona jako zázrakem přežila. Dnes je jí 17 let a dostala Nobelovu cenu za mír!

Velkou favoritkou byla Malala už loni, Nobelovku ale nezískala. Cenu v roce 2013 získala Organizace pro zákaz chemických zbraní, což mělo souvislost s vrcholícím konfliktem v Sýrii.

Malala, která dlouhodobě bojuje za práva muslimských žen, loni vystoupila na půdě OSN v New Yorku. "Jsem jen jednou z mnoha, jimž Taliban ublížil... mluvím tu za ty, kteří sami mluvit nemohou. Za ty, kteří také bojují za svá práva - právo na mír, důstojné zacházení, právo na vzdělání," prohlásila tehdy. Její jméno dnes nese nadace, která se snaží prosazovat vzdělání pro dívky ve všech koutech světa.

Krédem samotné Malaly je, že nejlepší způsob boje proti terorismu je vzdělat příští generaci. "Teroristé se bojí vzdělanosti," tvrdí dívka, jíž zástupci Talibanu stále vyhrožují smrtí.

Kromě Malaly získal Nobelovu cenu za mír také indický aktivista Kailáš Satjarthi, který bojuje za práva dětí. Založil organizaci, která pomohla osvobodit už přes 80 tisíc dětí z nejrůznějších forem týrání či zneužívání.

djaba ( 10. října 2014 17:17 )

 Po dlouhé době dobrá zpráva .

sores ( 10. října 2014 12:51 )

honza54: naprostý souhlas!

sars ( 10. října 2014 12:34 )

 A teď tu O křemilkovi, Prosím.

petrkramnypresident ( 10. října 2014 12:13 )

Nájemní zabijáci "postřelily" s ypsilonem - jasně.

cernykondor ( 10. října 2014 11:55 )

Proč poradkyni Šabatové? Varvařovský funkci složil, asi ví proč. je to u nás spíše jen směšná isntituce, která má malé pravomoci.Už Otakar Motejl se vyjádřil, že si často připadá jako obtížný hmyz.Šabatová nyní řeší podmínky záchytných stanic, kde se nezachází dobře s opilými. Tam ji zřejmě nehrozí, že na něco nebo někoho narazí. Klíma už taky točí i o Bílé paní. Demokracii se stále více vzdalujeme.

Zobrazit celou diskusi