Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

7 záhad kolem KLDR: Svrhli mladého Kima? Proč uzavřeli hlavní město?

Autor: simao, ČTK - 
8. října 2014
16:51

Diktátora Kima viděli na veřejnosti naposledy před měsícem. Konspiračními teoriemi, co se v KLDR přesně stalo, se to nyní ve světě jen hemží. Potvrdí se zvěsti o Kimově operaci a podlomeném zdraví? Nebo naopak o pokusu o jeho svržení, ať už úspěšném, nebo neúspěšném? A co je pravdy na tom, že v Severní Koreji neprodyšně uzavřeli hlavní město?

Mladý severokorejský vůdce Kim Čong-un se do nynějška na veřejnosti a poté i v západních médiích objevoval často - často jak hledí na různé věci. Jeho nejrůznější inspekce a vojenské přehlídky, ale i odpalování testovacích raket, budily pozornost. Nejinak tomu je i v momentě, kdy z očí veřejnosti zmizel. Kim jako by se do země propadl. Z uzavřeného severokorejského režimu přicházejí různé informace. Často o nutné operaci kotníku, nebo rovnou obou. Ale objevily se i spekulace o převratu, revoluci, svržení Kima.  

1. JE KIM NEMOCNÝ?

Státní televize v KLDR minulý týden poprvé připustila: Kim se "fyzicky necítí dobře". Spekulace se rozjely rychle. Má dnu? Utrpěl infarkt? Má cukrovku? Našel se i možný viník - tučný švýcarský sýr, který prý diktátor minule od dob studií, které potají a pod falešným jménem strávil právě ve Švýcarsku. Podle odhadů váží kolem 140 kilo. Při výšce 175 cm jde o obezitu. Je navíc silný kuřák. Problémy však mohl i podědit. Jak jeho otec Kim Čong-il, tak i děd Kim Ir-sen byli zavalití a otec se údajně dlouhodobě léčil na srdeční a mozkově-cévní choroby, než v roce 2011 zemřel na srdeční infarkt.

2. ZLOMIL SI DIKTÁTOR KOTNÍK? NEBO OBA?

Televize v KLDR přitom v červenci odvysílala záběry, na kterých Kim kulhá. Objevily se zprávy, že podstoupil operaci obou kotníků. Vedle příliš vysoké váhy se však Daily Telegraph zaměřil na něco jiného - za problémy s kotníky mohly stát boty na vyvýšeném podpatku kubánské provenience.

3. MOHL BY SE LÉČIT V ZAHRANIČÍ?

Podle analytiků je nepravděpodobné, že by Kim Čong-un letěl za zdravotní péčí mimo KLDR. V roce 2008 Severní Korea nechala do země letecky dopravit francouzského neurochirurga Francoise-Xaviera Rouxe z Paříže, aby pečoval o churavějícího Kim Čong-ila. V případě mladého Kima by patrně udělali totéž.

4. KDE JE KIMOVA MANŽELKA?

O Ri Sol-ču, která je Kimovou ženou pět let, toho moc známého není. I ona zmizela z veřejnosti 3. září, kdy s manželem zašla na koncert. Pár má spolu dceru a v zimě se objevily zvěsti, že je Ri znovu těhotná. Další informace o potomkovi se neobjevily.

5. DOŠLO K PŘEVRATU?

Vedle zhoršeného zdravotního stavu Kima však nyní dominuje zprávám z KLDR další spekulace - za zdmi Severní Koreji mohlo dojít k převratu, Kim byl svržen! I podle analytiků by nekrvavý převrat nemusel být "zvenčí" vidět. Spekulace navíc podnítila schůzka v Soulu, kam dorazili vysoce postavení činitelé z KLDR. Bez Kima. Za posledních pět let šlo o první takovou událost.

6. PROČ UZAVŘELI HLAVNÍ MĚSTO?

Delegace z Pchjongjangu navíc dostala výjimku. Hlavní město prý totiž bylo jinak pro cestování uzavřeno! Cestovat se nesmí do něj, ani z něj. Expert na Severní Koreu Tošimicu Šigemura z Tokia řekl britskému Telegraphu: "Pokud se do situace vloží armáda, pobývat v Pchjongjangu bude velice nebezpečné. Slyšel jsem zprávy, které říkají, že Kim hlavní město opustil." Objevují se i další podobné zvěsti. "Pokud vím, Kim se zdržuje na jistém místě mimo Pchjongjang," uvedl dnes jihokorejský ministr obrany Han Min-ku. Probíhá snad v severokorejské metropoli vyšetřování po pokusu o převrat, který se však nezdařil?

7. OBJEVÍ SE KIM JIŽ TENTO PÁTEK?  

Analytici soudí, že se už brzy o mladém Kimovi něco doslechneme. Možná se objeví prohlášení nebo fotografie s cílem ujistit "milovaný lid Severní Koreje, že její vůdce je naživu". Pokud by šlo o vojenský převrat, byly by na satelitních snímcích vidět i přesuny armády. A to se zatím nestalo. Dalším milníkem ovšem může být už pátek 10. října, kdy KLDR slaví 69. výročí založení vládnoucí strany. Objeví se Kim na oslavách nebo ne?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tawon ( 9. října 2014 15:34 )

Obávám se póvle, že se se všemi svezeš.

tawon ( 9. října 2014 15:33 )

tawon ( 9. října 2014 15:32 )

V ýdnu vyšel v Deníku opak, tak tě dostal? Vznik fašismu ze Stalina a Leninové ideologie. Ty budeš mít Rudou knížku od krve moc rád

tawon ( 9. října 2014 15:30 )

Ty budeš dobrej fanatyk, takoví jsou nejhorší . Naštěstí tady neohrozíš

tawon ( 9. října 2014 15:27 )

Zobrazit celou diskusi