Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ebola šíří paniku v Evropě: Utraťte psa nakažené sestry, nařídil soud

Autor: ČTK - 
8. října 2014
08:57

Další obětí eboly ve Španělsku bude s největší pravděpodobností čtyřnohý miláček nakažené zdravotní sestry. Madridský soud totiž nařídil preventivní usmrcení jejího psa Excalibura. Existuje totiž teoretická možnost, že by zvíře mohlo nemoc dál přenášet.

Přinejmenším jedna studie o ebole uvádí, že psi se mohou nemocí rovněž nakazit, aniž by však vykazovali jakékoli příznaky. Není však zcela jasné, zda mohou nemoc dále přenášet. Jejich moč, sliny a exkrementy virus obsahovat mohou, a tak prý existuje byť i jen teoretická možnost přenosu choroby na člověka. Přes protest majitelů i ochránců zvířat to soud označil za dostatečný důvod k usmrcení psa.

Nakažená španělská ošetřovatelka je podle všeho prvním případem, kdy se přímo na území Evropy nakazil člověk ebolou. Dosud k nákaze docházelo jen v Africe. Výjimkou byl případ Liberijce, u kterého byla ebola potvrzena až po příletu do USA.

Zdravotní sestra patřila ke skupině zhruba třiceti zdravotníků, kteří pečovali o oba španělské duchovní, kteří si onemocnění přivezli ze západní Afriky a ve Španělsku mu podlehli. Na pozorování v nemocnici je od úterý také ošetřovatelčin manžel.

Ebola má podle lékařů původ ve zvířecí říši, její přesný zdroj však zatím identifikován nebyl. Hlavními podezřelými jsou kaloňové a netopýři, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ale mohou být původci také šimpanzi, gorily, lesní antilopy či dikobrazi.

Podle informací WHO dosáhl k 1. říjnu počet obětí eboly v západní Africe 3439 z celkem 7492 zaznamenaných případů nákazy. Ebola se poprvé objevila v březnu v Guineji a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a Sierry Leone. Případy se objevily i v Nigérii a Senegalu. Jde o nejhorší epidemii této nemoci od roku 1976, kdy byl virus eboly identifikován.

Video Ebola v Evropě: Nakažená sestra možná infikovala své kolegy! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pozorovatel2013 ( 21. října 2014 19:26 )

petrkramnypresident:ty zpuchřelá držko, spálím nejdříve tebe ty homokládo

zelena.karkulka ( 8. října 2014 21:03 )

tvl,co s tím čoklem na té fotce dělá?

momoko ( 8. října 2014 15:35 )

kozly taky

kozel123 ( 8. října 2014 15:16 )

Čokla okamžitě utratit! Je třeba preventivně vyhubit všechny čokly v Evropě!!!

japos22 ( 8. října 2014 15:12 )

Už je to v procesu - příroda si vždy poradí s tím, kdo narušuje rovnováhu a rovnováha BUDE obnovena - to je jasná věc

Zobrazit celou diskusi