Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Islamisté na hranici Evropy: Vztyčili zlověstné černé vlajky!

Autor: ČTK, simao - 
7. října 2014
10:07

Islamisté jsou reálnou hrozbou pro Evropu. Pohybují se již při hranicích s Tureckem a svádí boj o důležité syrské město v Kobani. Nálety na bojovníky IS a další operace přitom stály Američany v přepočtu již přes miliardu dolarů.

V noci na dnešek spojenecká letadla bombardovala pozice IS na východě Kobani, které leží na hranici s Tureckem. Podle stanice BBC uprchlo dalších 2000 obyvatel do Turecka a připojili se ke 160 000 lidem, kteří z města odešli už předtím.

Boje o syrské město Kobani se rozšířily

Boje o severosyrské kurdské město Kobani se přitom rozšířily do jeho západních a jižních čtvrtí. Radikálové z Islámského státu se v pondělí zmocnili čtyř čtvrtí na východě města, nad nimiž vztyčili zlověstné černé vlajky. Důležité město je tak nyní obklíčeno ze tří stran.

Palba z těžkých zbraní byla slyšet od strategického návrší nad městem. IS o město bojuje už několik týdnů. Zástupce místních úřadů Karván Zibarí BBC řekl, že bez vojenské pomoci město padne. Zároveň vyzval Turecko, aby pomohlo Kurdům Kobani udržet. "Myslím, že je zde v sázce také bezpečnost Turecka a jeho zájmy. Turecko musí vstoupit do hry a pomoci kurdským bojovníkům odrazit IS," řekl.

Drahá válka s džihádisty: USA stála přes miliardu dolarů

Drtivou většinu z takřka 2000 náletů na pozice radikálů přitom v Sýrii a Iráku přitom podnikli Američané. Jen asi 10% vzdušných úderů vedli Evropané a arabští spojenci. V noci na dnešek to oznámila agentura AFP.

Pentagon zároveň podle agentury AP oznámil, že na vojenské operace proti islamistům doposud vynaložil 1,1 miliardy dolarů (24 miliard korun), z čehož více než 62 milionů dolarů (přes 1,3 miliardy korun) stály nálety podnikané námořnictvem především střelami Tomahawk s plochou dráhou letu. Americké letectvo od 8. srpna, kdy letecké údery oficiálně začaly, podniklo do uplynulé neděle 1768 náletů, zatímco ostatní členové koalice bombardovali islamisty asi 195krát.

Spojené státy stojí v čele mezinárodní koalice, která se snaží zastavit postup IS. Radikálové ovládají rozsáhlá území v Sýrii i sousedním Iráku. V Iráku se k Washingtonu zatím přidaly Británie a Francie, dále Dánsko, Nizozemsko a Belgie, nově se k nim chystají připojit i Australané s Kanadou. V Sýrii je to několik arabských zemí, zatímco Francie svou vojenskou účast v této zemi zvažuje.

ivoadler ( 8. října 2014 15:33 )

Musíme si to říci na rovinu. Antikomunisti jsou blbci, pochopitelně vulgární. Jinak to ani nemůže být.

ivoadler ( 8. října 2014 15:31 )

Já bych rád zapojil mozog, ale řekni mi hodnověrný zdroj, ze kterého mám čerpat informace. Bez udání zdroje je to jenom žvanění.

alex0800 ( 8. října 2014 09:45 )

slušní myslící občané se baví nad hrubostí a dětskou reakcí neschopných rozumné argumentace.. Diskuze, co ji okupuje placené osazenstvo nemyslících a stále nadávajících tragédů, asi za mlada przněných (když o tom stále píší), jen aby si čtenáři nemohli přečíst informace, které se těmto informačním válkám nehodí k postupu totalitní diktatury mezi národy. . . Zkrátka se národ baví placenou demencí v diskuzích

xxyy ( 7. října 2014 21:48 )

Není pravda. Vyjde to nastejno. Muslimáci stejně jako cigny smrděj, dělaj bordel, řvou, obtěžujou, nedá se vedle nich žít. Jedinej rozdíl je že, cigny žijou z našich peněz a muslimáci náma pro změnu pohrdaj a snažej se to tu předělat k obrazu svýmu. Jo a ještě cigny i muslimáci okamžitě začnou řvát o rasizmu když neni po jejich

rastasan ( 7. října 2014 19:42 )

Jen pokračuj.

Zobrazit celou diskusi