Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Teroristé střílí náboji vyrobenými v Česku: Islámský stát prý používá střelivo z dvou desítek zemí!

Autor: ČTK, tp - 
6. října 2014
22:03

Zabíjení, mučení a řezání hlav. Takto vystupují teroristé z IS nejraději. Zabíjí stovky lidí denně, náboji dokonce i z České republiky. Radikálové používají  pestrou směs střeliva vyrobeného ve dvou desítkách zemí, a to včetně Česka a Slovenska. Velká část munice je i ze Spojených států, které nyní proti islamistům podnikají nálety.

Radikálové z hnutí Islámský stát (IS), kteří ovládají značná území v Sýrii a v Iráku, používají pestrou směs střeliva vyrobeného ve dvou desítkách zemí, a to včetně České republiky a Slovenska. Velká část munice je i ze Spojených států, které nyní proti islamistům podnikají nálety.

Ze vzorků nábojnic posbíraných zhruba od poloviny července do poloviny srpna v oblastech severní Sýrie a severního Iráku, kde bojovníci IS působí, vyplývá, že nejvíc střeliva pochází z Číny, bývalého Sovětského svazu a Spojených států. Výrazně je zastoupena i řada zemí zejména východní Evropy. IS získal velkou část svého současného arzenálu ze zásob zabavených irácké armádě, která je také mohla zanechat napospas osudu.

"Spojené státy vydaly hodně z tohoto materiálu Iráku," upozornila organizace CAR. Česká munice pochází podle dokumentu jak z dob Československa, tak později z let 2010 až 2014. Z celkového počtu více než 1700 zkoumaných nábojnic jich z Česka pochází 18, ze Slovenska dvě.

Zatímco starší střelivo pochází ze 70. až 80. let minulého století a bylo vyrobeno zejména v někdejším Sovětském svazu a v Číně, to novější z posledních zhruba deseti let je vesměs americké. Kopíruje to tak v podstatě stav iráckých vojenských zásob - v minulém století se Irák zásoboval zbraněmi zejména ve východním bloku a v Číně, po pádu Saddáma Husajna v roce 2003 pak v USA. Nejstarší munice je dokonce z roku 1945. Organizace CAR přitom upozorňuje také na přítomnost íránské munice, kterou byly dle všeho zásobeny šíitské milice v Iráku.


9rot6 ( 7. října 2014 05:39 )

No čím by tak asi stříleli,luky a šípy to zřejmě nebudou,postup je jasný,vycvičit třídenní kurz bohatě stačí,potom zásobit střelivem, to jako aby byla spotřeba, vždyť i zbrojaři musí jíst,no kdepak se to střelivo asi vezme, zrovna tam, kde se vzalo v Jugoslávii,Africe, Ásii, ale i jinde,proto že banány či pomeranči střílet nelze, stačí se kouknout jakými flintami jsou ověšeni a je to jasné,pak už stačí přidat trochu kokainu z kolumbie a marjánky třeba z česko-vietnamské produkce a jde se na to, já bych jim ještě přibalil tu pančovanou kořalku a pak se nemusí ani střílet!

9rot6 ( 7. října 2014 05:23 )

Velmi trefné,ještě bych doplnil nebo přidal poláky,kam by vozily ty jejich jako potraviny s krysím jedem a 12 let starý ryby přebalovaný jako čerstvý,nu á dali by se přidat i vlastníci supermarketů, ale na začátek vynikající.

ninunka ( 6. října 2014 22:48 )

veliký souhlas

Zobrazit celou diskusi