Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ebola ve Španělsku: Sestra se nakazila zřejmě od kněze ze Sierry Leone!

Autor: ČTK, tp - 
6. října 2014
21:00

Španělská ministryně zdravotnictví potvrdila, že se ebolou nakazila zdravotní sestra. Podle ministryně úřady stále pracují na zjištění původu nákazy a přijaly přísná bezpečnostní opatření, jež mají "zaručit bezpečnost občanů".

Španělsko hlásí první případ eboly u pacienta, který nepobýval v západní Africe. Zdravotní sestra se údajně nakazila od muže, který byl do madridské nemocnice se zákeřným virem převezen ze Sierry Leone. Španělská ministryně zdravotnictví Ana Matová dnes potvrdila nakažení ebolou u místní zdravotní sestry.

Zdravotní sestra údajně pečovala o devětašedesátiletého duchovního Manuela Garcíu Vieja, který nemoci po převozu do Španělska na konci září podlehl. Prvním, kdo na ebolu ve Španělsku zemřel, byl misionář Miguel Pajares, který se nakazil v Libérii. Organizace Lékaři bez hranic dnes oznámila, že se v Sieře Leone nemocí nakazila jejich norská spolupracovnice.

Podle norských médií by měla být k ošetření na speciální oddělení nemocnice v Oslu převezena již v úterý. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) dosáhl k 1. říjnu počet obětí 3439 z celkem 7492 zaznamenaných případů nákazy. Ebola se poprvé objevila v březnu v Guineji a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a Sierry Leone. Případy se objevily i v Nigérii a Senegalu. Jde o nejhorší epidemii této nemoci od roku 1976, kdy byl virus eboly identifikován.

peste ( 7. října 2014 10:08 )

souhlasím...oni lék mají,ale musí nás trochu "vylidnit".No a Afrika je ta nejlepší laboratoř...

zada ( 7. října 2014 08:49 )

21 dní než propukne ebola????? A to klidně pouštíte lidi cestovat do evropy a ještě je tam vozíte???? To chcete aby nám umírali děti a příbuzný!!!! Hovada nezodpovědný!!!!!!

zada ( 7. října 2014 08:48 )

Co taháte nemocný do evropy??? Taková nezodpovědnost. V době internetu zakázat služební cesty, nedovolit vycestovat nikomu z postižených oblastí!!!! A dovézt tam léky ( ne s vidinou zbohatnutí farmacetutických firem) ale pro záchranu lidí!!!! Hovada, která neumějí předvídat. Ono se to samo ukončí, jako mor, že?? Ale to umře spousta nevinných lidí. Nebo že by jste něco "zkoušeli"?? hoši amícký a světová "elito"??????? Mám dojem, že se lidi stali opět poklusnými králíky!!!! Amíci afriku potřebují, ale bez lidí!!! Je mi z toho všeho blivno!!!!

Zobrazit celou diskusi