Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zbloudilá navigace: navede vás do zavřeného tunelu Blanka

Autor: Tereza Hodáliková, Pavel Schuster - 
7. října 2014
18:04

Důvěřovat navigaci v autě může stát i život! Na kolínském obchvatu podle ní máte přejet plnou čáru a vjet do protisměru! V Praze do zavřeného tunelu!

„Za dvě stě metrů odbočte doleva,“ radí u Kolína chytrá krabička. Jenže místo, aby vás navedla na most a hlavní tah jste tak nadjeli, pošle vás přes plnou čáru a do protisměru. Někomu, kdo by sledoval spíš navigaci než silnici, by se to mohlo stát osudným! „Takhle křižovatka je vyhlášená tím, že se tu stávají často nehody. Lidi čumí jen do navigací a vůbec jim nedochází, že to je protisměr,“ rozčilují se místní. „Lidé by určitě neměli slepě důvěřovat navigacím, řidičům to má sloužit jen jako doplněk,“ varuje mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka.

Problém v Kolíně řeší už dva roky. Tak dlouho už obchvat funguje. „Daný problém jsme už několikrát řešili na zastupitelstvu. Křižovatka je nebezpečná a je tu opravdu vysoká nehodovost,“ řekl Blesku starosta Kolína Vít Rakušan.

Projeďte Blanku!

Podobný problém je ale i v Praze. Vestavěné navigace v nových automobilech řidiče pro změnu vedou do tunelu Blanka! Jenže ten je stále uzavřený. Oficiálně by tudy první auta měla projet až 2. prosince. Výrobci map, kteří do automobilů mapy do navigací dodávají, zřejmě počítali s tím, že stavitelé dodrží první avizovaný termín otevření!

Blesk radí

Zkontrolujte si, zdali vás vaše navigace naviguje po cestách, které opravdu existují a zdali neporušíte nějaký předpis, či dokonce, jestli vás jízda neohrozí na životě. Navigacím slepě nedůvěřujte a mějte je jenom jako opěrný bod!

gabreta ( 8. října 2014 01:50 )

Souhlasím. Čtyři roky ježdění podle navigace s mapama igo8, dvakrát ročně aktualizovanýma. Prolítaný Německo, Francie, Rakousko, Maďarsko, Itálie i náš Českej bordel a žádnej problém!!

djaba ( 7. října 2014 20:53 )

Nějaký ten kilometr jsem najezdil a hlavně podle navigace .Od Garmina a vždy na metr přesně .Že někdo dojede někomu na dvůr nebo do neotevřeného tunelu, je vinou řidiče , který navigaci nastaví blbě.

Lucio1 ( 7. října 2014 20:24 )

Pokud bych se řídil vždy jen navigací tak jsem dávno v prde...

Zobrazit celou diskusi