Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrozba na Chomutovsku: U potoka ležel smrtelný kyanid!

Smrtící jed ležel v ampulích u potoka. (Ilustrační foto)
Smrtící jed ležel v ampulích u potoka. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
5. října 2014
11:07

Ampule s velmi nebezpečným obsahem nalezl náhodný kolemjdoucí u potoka na Chomutovsku. Některé ampule byly dokonce rozbité! O závažnou hrozbu se postaral speciální tým hasičů.

Mezi chemikáliemi, které se v sobotu vpodvečer objevily u potoka v Chomutově, byla ampule s označením kyanidu sodného, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Podle ředitelky krajského inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jany Moravcové životního prostředí ohroženo nebylo.

Větší množství chemických látek v malých barelech a ampulích našel kolemjdoucí v sobotu kolem 17:00 v chomutovské části Spořice u potoka Hačka. Chomutovská jednotka povolala specializovanou chemickou laboratoř z Třemošné. "Mezi nádobami z chemikáliemi byla nalezena ampulka s látkou, na níž byl nápis kyanid sodný. Hasiči v protichemických oblecích posbírali nádoby do barelů. Podle vyjádření pracovníka Chemické laboratoře Třemošná bylo odstranění chemikálií dostačující," řekl Marvan. Podle operačního důstojníka chomutovských hasičů byly některé ampule rozbité.

Podle ČIŽP i Povodí Ohře životního prostředí látky nepoškodily. "Nedošlo ke kontaminaci vody ani zeminy. Dál se bude samozřejmě zjišťovat, o jaké látky šlo," řekla ČTK Moravcová.

Kyanid sodný je prudce jedovatá látka, která je rozpustná ve vodě a alkoholech. Velmi nebezpečná je pro vodní ekosystém, často se zneužívá k hromadnému lovu ryb. V průmyslu se používá k získávání čistých kovů z jejich rud, mimo jiné zlata nebo stříbra.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi