Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muslim, kam se podíváš: Davy lidí zahájily první rituály na pouti do Mekky!

Autor: simao, ČTK - 
2. října 2014
23:00

Téměř dva miliony muslimů začaly od čtvrtečního rána proudit z Mekky do údolí Míná vzdáleném asi sedm kilometrů od ní. Začaly tím první rituály islámské pouti do Mekky, kterou má alespoň jednou za život vykonat každý věřící, který je na to dostatečně bohatý a zdravý.

Muži zabalení do dvou pruhů nesešité bílé látky a zahalené ženy se na cestu vydali po ranní modlitbě ve Velké mešitě v Mekce. Někteří šli pěšky, další do stanového městečka odvezly autobusy.

Poutníci se začali usazovat v nehořlavých stanech vybavených vším potřebným, aby se zde mohli modlit a přečkat noc. Připravují se zde na hlavní poutní obřad, jímž bude páteční rozjímání na planině Arafát. Vydají se k ní po páteční ranní modlitbě. Pouť do Mekky, hadždž, je pátým pilířem islámu a připadá každoročně na poslední měsíc muslimského lunárního kalendáře.

Letos do Saúdské Arábie přijelo přes 1,4 milionu věřících z ciziny, zbytek jsou místní. "Vykonat pouť bylo vždy mým snem," řekla agentuře AFP alžírská poutnice Azíza Jusfíová. Saíd Tadžamul Hak z Indie se modlí za odpuštění a milost a to, že je v Mekce, mu připadá fantastické.

Do Mekky se ke svému údivu dostal i francouzský konvertita Alexandre, který projel s manželkou 7000 kilometrů a o vízum do Saúdské Arábie požádal v Nigeru. Směřoval původně jen na malou pouť - umru - a v to, že by se mohl stát účastníkem velké pouti, nedoufal. Malou pouť může v Mekce muslim vykonat kdykoli v roce.

Strach z eboly

Přesun davu lidí do Míná se obešel zatím bez incidentů. Úřady vyčlenily na zabezpečení poutníků na 80 000 policistů a vojáků. V případě útoku je připraveno zasáhnout 18 bojových vrtulníků Black Hawk. Velký důraz se klade na hygienická opatření, aby se zamezilo šíření koronaviru MERS a viru eboly. Jsou jimi postiženy některé africké a blízkovýchodní země a zemřelo na ně na 3300 lidí.

Na poutníky dohlíží několik zdravotnických týmů a zatím nenašly u nikoho příznaky onemocnění. Z preventivních důvodů Saúdská Arábie letos nevydala žádná víza pro občany tří západoafrických zemí - Sierry Leone, Guineje a Libérie, kde se vyskytlo nejvíc případů eboly.

Muslimský svátek obětování se letos prodraží

Poutní rituály trvají pět dní a po pátečním rozjímání na Arafátu bude v sobotu následovat svátek obětování, při němž budou poraženy statisíce obětních zvířat.

Alí Šamrání v duchu odhaduje, zač letos prodá své ovce, které čeká porážka o islámském svátku obětování - íd al-adhá. Obětování zvířete je součástí rituálů v Mekce, ale samostatně se svátek slaví i ve zbytku muslimského světa.

Vlivem blízkovýchodních konfliktů je letos zvířat méně, takže ceny oproti loňsku výrazně stouply, napsala agentura AFP. "Letos jich není mnoho," potvrzuje zamyšleně vousatý Šamrání se slunečními brýlemi zastrčenými v kapse košile. Pro ovce, které zde nabízí, si musel zajet až na hranici s Irákem. Spolu s kolegy své čtyřicetihlavé stádo vehnal do ohrady, která je na tržišti vymezeném rijádskými úřady na okraji saúdskoarabské metropole. Od kupců bude obchodník žádat i 2000 rijálů za kus (až 12 000 korun). 

Kde se vzalo obětování zvířat?

Ohrady se svým přítelem obchází nakrátko ostříhaný student Násir Kachtání, který tvrdí, že je znalec ovcí. Aby se mohl vyjádřit ke kvalitě zvířete, stačí mu sáhnout si na ně. "Čím tlustší, tím lepší," říká. A bez ohledu na to, že letos ceny stouply až o 400 rijálů, zvolil ovci za 1900 rijálů. Bude označena červeným inkoustem jako už prodaná a počká si, až si pro ni kupec přijde.

Zvířecí obětiny jsou připomínkou biblického příběhu o Abrahámovi, který byl připraven obětovat bohu vlastního syna. Svátek obětování nebo také velký svátek připadá na den, kdy poutníci v Mekce budou symbolicky kamenovat satana. Podle zvyklostí připadne třetina zvířete rodině kupců a zbytek bude rozdělen mezi přátele a chudé. Vysoké ceny se netýkají jenom Rijádu. "Čím víc se svátek blíží, tím víc jdou ceny nahoru," stěžoval si abú Madžíd ze severu Saúdské Arábie. Měl ve zvyku obětovat vždy dvě ovce, ale letos si to nebude moci dovolit, takže zakoupí jenom jednu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 3. října 2014 17:54 )

Teď si vyberte mezi agresí a dobrem.

doodledoctor ( 3. října 2014 17:53 )

Pokud Bůh skutečně existuje, tak je to zásadní rozpor. Jedině, že by existoval dobrý a špatný Bůh a to už by nebylo monoteistické náboženství. Nakonec zjistíme, že Bůh přebývá v každém z nás a je to vlastně naše svědomí, a to se projeví podle našeho přístupu k sobě a lidem. Věda Boha zatím nevyvrátila, ani nepotvrdila, takže lidstvo bude opět tápat další tisíciletí. Teprve teď objevujeme kvantovou mechaniku, objevujem z čeho je skutečně složen vesmír. A vynořují se další a další teorie, které zatím lidstvo není schopno ověřit, jako terie strun ap.

handgood ( 3. října 2014 17:42 )

Připadá mi to jako v mateřské školce s písničkou chodí pešek okolo... Všechny Aláhovy ovečky hezky krouží kolem černé krychle a pak ukamenují symbolicky ďábla... Třeba je to brána do paralelního vesmíru, a tihle zastánci islámu se sem dostali nějakým nedopatřením ve výpočtu stvořitele. Přece ten stejný Bůh nemůže lidstvu poslat jako spasitele Ježíše Krista, který hlásá obětující se lásku, neboli agappé, a vzápětí za 650 let dalšího svého proroka Mohameda, který hlásá pravý opak, t.j džihád. Nad tímhle jsem několikrát přemýšlel, a nepřišel jsem tomu na kloub.

babca ( 3. října 2014 12:30 )

Tema pro inteligentni diskusi.

jarypadlo ( 3. října 2014 09:29 )

Oslavy by mohli zapít něčím od Draka a dalších likérek!

Zobrazit celou diskusi