Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Slovensku zabíjel antrax: Dvě oběti na farmě!

Autor: shp - 
2. října 2014
11:55

U našich sousedů zabíjel antrax! Zatím potvrdili dvě oběti zákeřné bakterie. Jde o krávy z farmy ze slovenského Svidníku. Na farmě teď uhynula již třetí...

Výskyt antraxu v jejím organizmu zatím není laboratorně potvrzený. Farmář Pavol Andrejko je ze situace nešťastný. Věří, že smůla, která postihla jeho chov, už pominula. Zbylých 59 krav umístil do karantény.

„Úhyn první krávy mi telefonicky oznámili myslivci. Nejdřív jsem jim nechtěl věřit. Za deset let, co se věnuji chovu hovězího dobytku na vlastní farmě, se mi totiž nic podobného nestalo. Šel jsem to prověřit a měli pravdu. Co však bylo horší, že opodál leželo bezvládně další zvíře,“ prohlásil farmář Pavol, který kvůli úhynu krav ani nemohl spát.

Kdyby úhyny pokračovaly, mohlo by ho to přivést až ke krachu. Chová totiž speciálně šlechtěné plemeno Limousine. „Tři roky jsem zkoumal, kde by se dalo koupit, a další dva roky jsem čekal v pořadníku, než mi ty krávy prodali. Každou jsem koupil za 40 tisíc korun,“ říká podnikatel.

Teď se snaží zabránit další škodě. Ze zahraničí již objednal vakcínu proti antraxu. Antrax, sněť slezinná, se tvoří zejména v mršinách. Často se objevuje v místech, kde pohřbívají zvířata. „Mně doteď žádná kráva neuhynula, nemohl jsem tak nic zakopat,“ dodává Pavol.

Kauza antraxových dopisů

Antrax vešel ve známost v roce 2001 po útocích na světové obchodní centrum v New Yorku. Několik lidí totiž obdrželo dopisy se smrtícím antraxem. Rozesílány byly po Spojených státech a způsobily celkem 17 infekcí. Pět lidí po infikování bakteriemi zemřelo. Z rozesílání dopisů byl podezřelý Bruce Edwards Ivins, který se v roce 2008 zámerně předávkoval. Jeho vinu se však nikdy nepodařilo naplno potvrdit.

hlms ( 2. října 2014 18:03 )

to by měli včas, nebo to přeleze k nám

zaviracispendlik ( 2. října 2014 15:14 )

kačotka lepí obálky s antraxem a rozesílá

zaviracispendlik ( 2. října 2014 15:14 )

pod Václavským náměstím je zase tetanus, býval tam koňský trh. Nakonec tam zbyl jeden a i s Václavem

zaviracispendlik ( 2. října 2014 15:12 )

antrax se dá léčit antibiotiky. U nás se snad objevil po válce a žádný jiný výskyt snad nebyl. Pak se musí celé stádo utratit a spálit. Antrax od dobytka je lehce přenosný na člověka.

playoff ( 2. října 2014 13:19 )

na Slovensku se zabijaju jeden druhého...Jak nechlastají,tak se pobodají,anebo si závidí krávu navíc....

Zobrazit celou diskusi