Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Američan s ebolou cestoval přes Brusel: Kolik dalších nakazil?!

Autor: ČTK - 
1. října 2014
21:30

První zjištěný pacient, který ve Spojených státech trpí ebolou, přiletěl do USA běžnou linkou z Libérie přes Brusel. Podle agentury Reuters to dnes oznámila liberijská vláda. Několik hodin předtím šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) prohlásil, že muž, u něhož se nemoc projevila až po několika dnech po příletu, mohl nakazit virem krvácivé horečky některé členy rodiny a další osoby. 

Zároveň ale ředitel CDC Thomas Frieden vyslovil přesvědčení, že se smrtelná nemoc v USA nerozšíří. O situaci podle agentury Reuters informoval osobně prezidenta Baracka Obamu. Prozatím ale testy žádného dalšího nakaženého neodhalily, úřady však nadále pátrají po lidech, se kterými nemocný přišel do kontaktu.

"Je jistě možné, že u někoho, kdo byl v kontaktu s touto osobou, se může v příštích týdnech ebola objevit. Nepochybuji ale o tom, že zabráníme jejímu šíření po Spojených státech," řekl podle Reuters na tiskové konferenci ředitel CDC.

Město Dallas, kde je pacient ve vážném stavu hospitalizován, uvedlo, že ebola se zatím u nikoho nepotvrdila, ani u třech členů posádky sanitky, která se o muže starala. Trojice zdravotníků je nicméně v izolaci, kde setrvá tři týdny.

Liberijské ministerstvo informací dnes uvedlo, že muž do USA letěl přes Brusel. To následně podle Reuters potvrdily i kanadské zdravotnické úřady. Americké aerolinky již ohlásily, že kvůli ebole úzce spolupracují s CDC.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí v úterý oznámilo, že od neděle je v Dallasu ve státě Texas hospitalizovaný muž nakažený ebolou, který nedávno pobýval v Libérii. Tento západoafrický stát patří k zemím nejvíce postiženým touto virovou chorobou.
Pacient léčený v Texasu je možná nejen prvním nakažený ebolou v USA, ale i prvním případem této choroby mimo území Afriky, řekl podle agentury AFP Frieden novinářům.

USA již dříve evakuovaly do vlasti tři své občany, kteří se během nynější epidemie eboly nakazili v západní Africe a začali se tam léčit.

Úřady prozatím nezveřejnily národnost nakaženého. Podle portálu nytimes.com ale přicestoval 20. září do Dallasu z Libérie běžnou leteckou linkou. V té době nevykazoval žádné příznaky nemoci, ty se u něj poprvé objevily až o čtyři dny později. Poprvé navštívil nemocnici 26. září, ale po vyšetření dostal antibiotika a byl poslán domů. Lékařům tehdy podle AP nesdělil, že přiletěl ze západní Afriky, kde je epidemie eboly. Nakažený je v izolaci od neděle 28. září, v úterý pak CDC oficiálně oznámilo jeho diagnózu.

Ebola se zpočátku projevuje jako chřipka, neboť pacienta sužují teploty a bolesti svalů. Později ale teplota rychle stoupá, nakažený ztrácí sílu a začíná vnitřně krvácet. Na kůži se rovněž objevují takzvané petechie, což jsou krevní výrony.
Nemoci ve třech nejpostiženějších zemích - Guineji, Sieře Leone a Libérii - podlehlo již více než 3000 lidí. Podle úterní zprávy fondu UNICEF přibylo v důsledku epidemie také značné množství sirotků. Jednoho nebo oba rodiče ztratilo prý kolem 3700 dětí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zaviracispendlik ( 2. října 2014 15:17 )

kdo cestuje z Afriky, měl by být týden v karanteně, aby nic neroznášel. U zvířat se to tak dělá.

venca.z.pokratic ( 1. října 2014 23:30 )

Amíci nemaj nic pod kontrolou, ani sebe, ani ebolu.

Zobrazit celou diskusi