Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tajný kšeft se zbraněmi pro Ukrajinu. Obchodníka se smrtí odhaluje český reportér Kroupa

Autor: vr - 
2. října 2014
08:00

Ilegálně prodává zbraně do válečných zón a vydělává na lidské smrti. Až nyní jsou proti němu důkazy. Polského podnikatele Andreje Izdebského usvědčil český investigativní reportér Radiožurnálu Janek Kroupa.

Ve spolupráci s polskými novináři Bertoldem Kittelem a Jaroslawem Jabrzykem z televize TVN chystali tajnou akci půl roku. Během něho se Kroupa »proměnil« v českého podnikatele Jana Horáka vlastnícího americkou firmu, který chce doručit samopaly, munici a rakety za zhruba milion dolarů proruským povstalcům na Ukrajinu. A v téhle souvislosti zkontaktoval ostříleného Izdebského.

Izdebský je nepolapitelnou legendou černého trhu se zbraněmi, jehož »aktivity« sahají i na sousední Slovensko, kde vlastní firmy. Spolupracoval dokonce i se slavným Viktorem Butem (47), který nyní v USA sedí ve vězení a o němž natočili Američané film Obchodník se smrtí. Na rozdíl od Buta byl ale Izdebský dlouho dobře schován za maskou drobného podnikatele a nikdo mu nic nemohl dokázat.

Až dosud. S Kroupou se na třech schůzkách, které se odehrály ve Varšavě a Budapešti, prakticky dohodl, jak mu pomůže doručit zboží na Ukrajinu. Pochopitelně i s pomocí úplatných agentů a úředníků. „Každý obchod má své cíle, zvyky i pravidla. Když je pochopíte, jste v bezpečí,“ radil dokonce českému reportérovi.

Video  Špionážní thriller v reálu: Janek Kroupa odhalil obchodníka se smrtí!  - Redakce Blesk.cz
Video se připravuje ...

Je to jen obchod

Když mu ale Kroupa prozradil svoji identitu a ke stolu si přisedli i další dva polští novináři, okamžitě se zvedl. „Máme vás nahraného, jak domlouváte ilegální byznys,“ vysvětlovali mu. „To není pravda, to není pravda,“ vymlouval se podnikatel a spěšně opustil restauraci.

Jak vydělat na krvi

Technika, která armádě k ničemu není, se rozprodává za zlomky ceny. V Česku ale musí kupec mít licenci, koncesní listinu, čistý trestní rejstřík a další věci. Podle kodexu Evropské unie se nemají zbraně vyvážet do zemí, kde jsou porušována lidská práva. V případě Ukrajiny byla v platnosti embarga. I proto je černý vývoz pro tyto obchodníky tak prestižní – na trhu pro ně není oficiální konkurence a případní diktátoři platí dobře. Ilegální obchod se zbraněmi je mezinárodními organizacemi co do ničivosti kladen minimálně na úroveň obchodu s drogami.

Janek Kroupa (40)

Známý český investigativní novinář, který se proslavil v televizi Nova v pořadech jako Občanské judo či Na vlastní oči. Za svoje reportáže, především z prostředí organizovaného zločinu, získal řadu prestižních novinářských ocenění včetně ceny Elsa či Novinářské křepelky. Napsal knihu Zločin jako profese.

O kauze Janka Kroupy se můžete dozvědět víc v dnešním vysílání Radiožurnálu v 9:10, 9:16, 11:10, 11:16, 13:10, 13:16 a 14:10, kdy bude vysílána jeho reportáž. Zítra bude Kroupa dopoledním hostem Lucie Výborné. O kauze Janka Kroupy se můžete dozvědět víc v dnešním vysílání Radiožurnálu v 9:10, 9:16, 11:10, 11:16, 13:10, 13:16 a 14:10, kdy bude vysílána jeho reportáž. Zítra bude Kroupa dopoledním hostem Lucie Výborné. | archiv Blesku

O kauze Janka Kroupy se můžete dozvědět víc v dnešním vysílání Radiožurnálu v 9:10, 9:16, 11:10, 11:16, 13:10, 13:16 a 14:10, kdy bude vysílána jeho reportáž. Zítra bude Kroupa dopoledním hostem Lucie Výborné.

japos22 ( 2. října 2014 17:48 )

Sám seš kachna - neoblbuj, že soukromé firmy neobchodují se zbraněmi - ty máš dost

abaron ( 2. října 2014 17:44 )

nemáme stredovek aby sme si nezrátali, že nás už neopočúvajú cez zamurované ploštice a keby nemali sme telefóny tak to majú ťažké nás sledovať provokatérmi-tí v skutočnosti nemajú žiadne právomoci a napáchali toľko zločinov, že až, ale kryje toto všetko svinstvo spravodajstvo. hrozné, že musia zomrieť normálny namiesto pedofilov, masových vrahov, psychopatických tyranov. Letec čo mal kamaráta Letca, boli v skupinke kartových podvodníkov (smiech cez slzy). Barona mu poslal z Čiech tajne vlakom a našli iba prázdnú klec to byl mazec

qwerty1805 ( 2. října 2014 16:37 )

můj příspěvek s tim článkem asi nesouvisí ale viděl sem partu poláků co kradli dodávky u marketů a policajti jim dávali do tranzitů/volavek/ kamery a gps, všichni se pokřižovali a za jízdy někteří mleli modlitby. VĚŘÍCÍ ASI PODLE DEVATERA

andreslawicky ( 2. října 2014 15:05 )

Kšefty kde se prodávají zbraně se nedělá v hospodě u piva jak to předvedl Kroupa je vidět že lůza a ovčani si myslí že prodávat zbraně do států kde se válčí je jako rozdávat koblihy u Metra

andreslawicky ( 2. října 2014 15:04 )

Obchodník se zbraněmi co skočí na lep lidem jako Kroupa to je asi napsané pro voliče soudruha Koblihy,už jen pohled jak člověk co prodává zbraně jezdí ve Škodě Superb je k smíchu

Zobrazit celou diskusi