Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak vydělával Rittig? 80 milionů za nic! Tvrdí prý účetní

Autor: simao, ČTK - 
1. října 2014
15:16

Lobbista a podnikatel Ivo Rittig si podle výpovědi účetního v kauze Oleo Chemical přišel údajně na pořádný balík - ovšem za fiktivní poradenské služby. Uvedly to dnes Lidové noviny, zabývající se kauzou Oleo Chemical. V souvislosti s kauzou jízdenek kolem pražského Dopravního podniku pak prý soud chyboval, když Rittigovi a dalším obviněným povolil cestování.

Lobbista Ivo Rittig dostal podle bývalého analytika účetní firmy Peskim Jaroslava Kubisky 78,6 milionu korun za fiktivní služby, tvrdí Lidové noviny a Právo. Rittig i účetní jsou přitom spolu s dalšími osmi lidmi obviněni v kauze Oleo Chemical. Analytik Kubiska ale údajně usiluje o post spolupracujícího obviněného.

Někdo "zpíval"

"Do 17. prosince 2009 bylo na účty Ivo Rittiga z účtů společnosti Cokeville zasláno celkem 78,6 miliónu korun," píše podle Práva policie v usnesení o zahájení stíhání. Někdy tedy policistům patrně "zpíval". Policie minulý pátek obvinila v kauze Oleo Chemical celkem 10 lidí z praní špinavých peněz, krácení daní a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle policie vyvedli z Oleo prostřednictvím smluv na poradenství téměř 20 milionů korun do firmy Cokeville Assets, a stát tak připravili o 3,7 milionu korun na daních. Kubiska a další bývalý pracovník Peskimu podle deníků řekli policii, že zprostředkovatelská firma Cokeville Assets byla jen "papírová" firma, sloužící jako sběrné místo provizí pro Rittiga od českých i zahraničních společností. Z Cokeville Assets prý putovaly na soukromé účty Rittiga a jeho obchodních partnerů měsíčně miliony korun. Rittig prý dostával 160 tisíc eur měsíčně (cca, 4,5 milionů), uvádí Právo.

Soud chyboval, když zrušili Rittigovi zákaz vycestovat

S podnikatelem a lobbistou Ivo Rittigem pak souvisí i další dnešní zpráva. Pojednává o tom, že Městský soud v Praze údajně chyboval, když v březnu zrušil zákaz vycestování, uložený krátce předtím Rittigovi a dalším čtyřem aktérům další kauzy - tentokrát v případu údajně předraženého tisku jízdenek pro pražský dopravní podnik. I v této kauze přitom figuruje jako zprostředkovatel firma Cokeville Assets.

Nejvyšší soud (NS) dnes dal zapravdu stížnosti pro porušení zákona, kterou podala ministryně spravedlnosti Helena Válková. Městský soud podle NS nevěnoval všem okolnostem dostatečnou pozornost a porušil zákon jak ve prospěch, tak v neprospěch obviněných.

Verdikt ale nemá přímý dopad na kauzu, NS pouze konstatoval chybu, nenařídil nové projednání. Podle Rittigova advokáta Vlastimila Rampuly z rozhodnutí vyplývá i to, že státní zastupitelství vůbec nepředložilo soudům pádné argumenty pro zákaz vycestování.

Městský soud v Praze se musí podle své mluvčí Markéty Puci nejprve seznámit s písemnou podobou dnešního rozhodnutí. Nikdo z aktérů se dnešního jednání osobně nezúčastnil. Jejich právníci postup Městského soudu v Praze označili za správný, k zákazu vycestování podle nich nebyl důvod. Rittig má sice podle Rampuly bydliště v Monaku, ale neexistovaly žádné signály, že se bude stíhání vyhýbat. "Vždy bez problému a ochotně s policejními orgány spolupracoval," uvedl Rampula.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zelena.karkulka ( 1. října 2014 22:09 )

Měl by dostat Nobelku za úspěšnou metamorfozu v prase

aranka.erbova ( 1. října 2014 16:54 )

on je andre jen zoufalý mužik,co celý život dělal u lopaty..strašně toužil být bohatý,ale nevyšlo to,tak o tom alespoň tady přesvědčuje lidi na diskuzi,už několik let a pod různými nicky,nevíc let měl nick fesak-hubert

aranka.erbova ( 1. října 2014 16:52 )

ten Rittig je holt buran a může mít na sobě kvádro od Gucci a bude mu to prd platné a jinak lituju *** co mu to museli dělat,protože tohoto se dotknout bych blila jak amina

kukuku ( 1. října 2014 16:52 )

Tím východním podnikatelem myslel Rittiga, Janouška a Tebe (ale ty jsi spíš komediant než podnikatel).

aranka.erbova ( 1. října 2014 16:50 )

Tak andreslawicky se dnes už vybrečel ze svých mindráků,tak bude zas pár hodin pokoj

Zobrazit celou diskusi