Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po Putinově dceři mizí i dcera ruského ministra zahraničí: Odjela raději z USA

Dcery vrcholných ruských státníků: Prezidenta Putina a ministra zahraničí Lavrova
Dcery vrcholných ruských státníků: Prezidenta Putina a ministra zahraničí Lavrova  (Autor: Twitter, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
1. října 2014
10:26

Studovala ve Spojených státech, teď se však Jekatěrina, dcera ruského ministra zahraničí Lavrova, vrací do vlasti. V obavách kvůli napjatými vztahy obou zemí? Do ústraní se již předtím stáhla raději i dcera prezidenta Putina, která žila s přítelem pro změnu v nizozemském Haagu.

Jekatěrina Lavrovová studovala údajně na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, nyní se však rozhodlo o jejím přesunu zpátky do Ruska. Podle serveru Echo24 na to upozornil ruský poslanec Fjodorov.

Otec Jekatěriny Sergej Lavrov je přitom ruským ministrem zahraničí od roku 2004. Někdejší sovětský diplomat a produkt Mekky diplomacie SSSR Mgimo (Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě) také působil řadu let jako vyslanec u OSN přímo v New Yorku, kam vypravil na studia i svého jediného potomka. Jekatěrina letos absolvovala, ale v USA se trvale neusadila, i když to možná zamýšlela. Jenže její otec je nyní hlásnou troubou Kremlu. A vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy jsou na bodu mrazu.

Potomci ruských čelních představitelů to nyní nemají nejsnazší. V Nizozemsku, kde na předměstí Haagu žila v luxusním bytě Putinova Marija, vyzval tamní starosta, aby dceru ruského prezidenta vyhostili. Bylo to v emocích po sestřelení letadla MH 360 nad Ukrajinou, ve kterém bylo i mnoho nizozemských turistů... Kam se Putinova dcera odebrala, není jisté. Stejně ani to, zda se podaří uklidnit napjaté mezinárodní vztahy.

Lavrov: Obama nás dal na 2. místo v seznamu hrozeb

Jak z vyhrocené situace ven? Podle Lavrova se nyní především musí vztahy mezi světovými mocnostmi Ruskem a USA od základů změnit. Moskva však podle něj nestojí o pokračování nynější sankční války se Západem. Rusko a Washington potřebují ve vzájemných vztazích "reset 2.0", řekl nyní ministr. Reagoval tak na politiku Spojených států z uplynulých let, kdy se Washington prý snažil zmáčknout pomyslné tlačítko "reset" a zlepšit dialog s Moskvou. "Máme zájem na tom, aby se vztahy dostaly k normálu, ale nebyli jsme to my, kdo je zničil," tvrdí Lavrov.

Nové ochlazení do vztahů mezi oběma zeměmi vnesl zejména konflikt na Ukrajině, země se však neshodnou ani na postupu proti džihádistům z Islámského státu. Rusko navíc podle Lavrova zaujalo čestné druhé místo v pořadí Obamových hrozeb. "Na prvním místě byla ebola, na druhém ruská agrese v Evropě a až na třetím Islámský stát a podobní teroristé," poznamenal ironicky Lavrov v reakci na Obamovu nedávnou řeč na Valném shromáždění OSN.

uzjsemtudlouho ( 1. října 2014 14:50 )

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/349234-rusko-celi-blamazi-v-masovem-hrobe-nebylo-400-tel-nyb rz-devet.html

grondt ( 1. října 2014 13:25 )

odemykám paterčata http://www.blesk.cz/diskuse/352300/1#msg_27552

annakarenina ( 1. října 2014 13:14 )

Andre, zazimuj radsi RIVU, jinak ti do tech necek natece.

evolucius ( 1. října 2014 12:53 )

 Staci si pustit porad ...Americke stoleti ocima Olivera Stonea...to je ukazka svobodne sebereflexe...Chtel bych videt takovy sebekriticky porad ze 'svobodneho Ruska'...to by bylo zavrenych a trestanych lidi...Mimochodem pro nektere hnupy...my take patrime nastesti k EU...Takze ty zradne zvasty proruskych teroristu a podvodniku jsou a budou TRESTUHODNE...po vzoru Ruska...to neni svoboda,to je zrada ceskeho naroda...

alex0800 ( 1. října 2014 12:47 )

Mimochodem, asi takto si představují znesvěcování církve a svatých u zednářstva.. viz foto nové panny Marie.. https://petrabostlova.files.wordpress.com/2014/09/1538792_780041658704788_487517823818817 7076_n.jpg

Zobrazit celou diskusi