Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Našli další mrtvoly: Výbuch sopky má již 43 obětí, další lidé pohřešováni!

Autor: ČTK, simao - 
1. října 2014
09:31

Výbuch japonské sopky si připíše více obětí, než se zpočátku zdálo. Již 43 jich napočítali japonští záchranáři, kteří i nadále pátrají po dalších pohřešovaných v oblasti, kterou sopečný popílek změnil na měsíční krajinu.

Záchranáři dnes ráno u vrcholu japonské sopky Ontake, jejíž nečekaná sobotní erupce zaskočila mnoho výletníků, obnovili pátrání po možných dalších obětech a objevili jich už sedm.

Dosud se tak našlo 43 mrtvých a 69 zraněných osob, ale podle úřadů bude počet obětí asi vyšší, uvedla agentura AFP. V době neštěstí stoupalo k vrcholu sopky kolem 300 lidí, z nichž se desítky začaly pohřešovat.

Záchranné práce byly v minulých dnech několikrát přerušeny kvůli stoupající koncentraci toxických plynů či zesíleným otřesům a špatnému počasí. Zatím se podařilo odnést z místa katastrofy jen 12 těl, záchranáři věří, že dnes snesou ostatních 24 dříve objevených obětí. Nejméně 20 dalších osob je stále nezvěstných.

Japonsko patří k seismicky nejaktivnějším místům planety, erupce sopek tam jsou časté. Více obětí na životech si vyžádala naposledy v roce 1991 erupce sopky Unzen, při níž zemřelo 43 lidí. Sopka Ontake, jež leží asi 200 kilometrů západně od Tokia a je vysoká 3067 metrů, naposledy bouřila před sedmi lety, poslední větší erupce se však odehrála v roce 1979.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi