Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žalobkyně znovu otevřela případ primáře Havránka: Mučil děti úmyslně?

Autor: ljš - 
30. září 2014
15:07

Je psychicky nemocný, proto za své činy nemůže. Tak uzavřela policie případ bývalého primáře klatovské nemocnice Jiřího Havránka (42), který měl sadistickými zákroky mučit nejméně deset malých pacientů. Státní zástupkyně se s tímto výsledkem ale nechce smířit a případ znovu otevřela. Postih navíc hrozí i dalším zdravotníkům za to, že jeho podezřelé chování neoznámili.

„Na základě předloženého spisového materiálu jsem dospěla k závěru, že odložení věci zatím nebylo důvodné, neboť nebyly opatřeny a náležitě zhodnoceny všechny důkazy,“ řekla deníku Právo vedoucí státní zástupkyně v Klatovech Jiřina Vítovcová, která zrušila policejní rozhodnutí o odložení případu.

Věc nyní bude navíc dozorovat Krajské státní zastupitelství, což by nasvědčovalo tomu, že se zpřísnila také právní kvalifikace případu. Podle deníku připadá v úvahu úmyslně způsobená těžká újma na zdraví.

Vyšetřovatelé se tak budou muset vypořádat s problematickými znaleckými posudky. Ty sice uvádějí, že malí pacienti při Havránkových zákrocích, zejména mnohočetném vpichování do žil, velmi trpěli, lékař byl však podle nich v té době nepříčetný. Trpí totiž afektivní bipolární poruchou (dříve nazývanou maniodepresivní psychóza, pozn. red.), kvůli níž si prý neuvědomoval důsledky svých činů.

V Havránkově případě by se ale mohlo jednat o nepřímý úmysl spočívající v tom, že jako vystudovaný lékař věděl, jakou bolest svými zákroky může způsobit, nedokázal se však ovládnout.

Podle Práva se vyšetřování také zaměří na Havránkovy spolupracovníky, a to zejména zdravotní sestry, které jeho zákrokům přihlížely, ale podezřelé jednání nenahlásily. Otázkám budou zřejmě čelit také lékaři z fakultní nemocnice v Plzni, kam byly některé děti následně převezeny.

abyss ( 30. září 2014 23:05 )

Sice to není běžné ale je to možné. Pokud je takto nemocný člověk ve fázi deprese, může u něho docházet k sebepoškozování nebo i sebevraždě, v ojedinělých případech může i násilí obrátit proti druhým. Samozřejmě že ani další poruchy osobnosti nejsou vyloučené. Ovšem ani samotná afektivní bipolární porucha není slučitelná s výkonem lékařského povolání, čímž jsem chtěla poukázat na nesoudnost a nezodpovědnost Havránka, jelikož on s touto nemocí o které bezesporu vědě, dál lékařské povolání provozoval.

zelena.karkulka ( 30. září 2014 22:37 )

roční dítě je rozmazlený smrad???

zelena.karkulka ( 30. září 2014 22:36 )

tohle bipolárka nedělá,musí mít další ,,pěkné,, diagnozy a je dobře,že ho budou vyšetřovat na sadistické sklony...protože ty tam evidentně jsou

zelena.karkulka ( 30. září 2014 22:35 )

něco si o tom přečti a neztrapňuj se ,jsi mimo

abyss ( 30. září 2014 21:42 )

Z toho tvého nesoudného chvalozpěvu, který by byl možná pravdivý tak o jednom pediatrovi ze sta, ti vypadlo to podstatné - afektivní bipolární porucha. S touto diagnózou nikdo soudný a zodpovědný lékařskou praxi nevykonává.

Zobrazit celou diskusi