Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Richard s transplantovaným obličejem našel lásku: Učí se znovu líbat!

Autor: shp, štš - 
30. září 2014
13:07

Od okamžiku, kdy si v roce 1997 ustřelil kus tváře, byl život Richarda Norrise (39) v troskách. Jenže díky kompletní transplantaci obličeje se dokázal vrátit do života a teď si dokonce našel lásku! Pomalu se s novým obličejem opět učí líbat. Jako školák.

Richardovi bylo 22 let, když se domů vrátil opilý a pohádal se s mámou. V afektu sáhl po brokovnici a vyhrožoval, že se zabije. Zbraň skutečně vypálila a mladíkovi ustřelila nos, rty, zuby, dolní čelist a kus jazyka.

Dlouhých 15 let se Richard utápěl depresemi, ven vycházel jen v noci a schovaný za maskou a slunečními brýlemi. Lékaři mu totiž tehdy neuměli pomoci a on přemýšlel o sebevraždě. Vše se změnilo v roce 2012, kdy podstoupil kompletní transplantaci obličeje.

Zákrok, při němž mu chirurg Eduardo Rodriguez s pomocí dalších 150 lékařů na klinice v Marylandu transplantoval obličej Joshuy Aversana (†21), který zahynul při autonehodě, trval 36 hodin. Norris pak podstoupil další sérii zákroků a vrátil se do života.

Sice musí denně polykat hrsti prášků na oslabení imunity, aby jeho tělo novou tkáň neodmítlo, ale je konečně šťastný. I proto, že si našel lásku!

„Zamilovala jsem se do něho na první pohled, když jsem ho viděla po operaci v televizi. Je úžasný, hodný a pro mě i krásný,“ popisuje ho přítelkyně Melanie Solis (43). „Lidé by neměli být povrchní a tolik dávat na vzhled,“ vzkazuje.

Pár se nyní učí polibky. „Líbání je něco, o čem nám doktoři řekli, jestli bychom nacvičili. Richard se totiž ještě nenaučil ohýbat kůži na obličeji,“ prohlásila Melanie.

magorwilly ( 30. září 2014 18:22 )

Já myslel , že to je Klausův synátor

sores ( 30. září 2014 15:28 )

Je to až k nevíře co dnešní medicína dokáže za zázraky! Kéž už by se přišlo i na to, jak vyléčit člověka z rakoviny. Umírají na ní malé dětičky co si ještě neužili života.Zhoubné nádory je něco příšerného.

mesalina ( 30. září 2014 13:23 )

teď je fešák, lékaři borci

Zobrazit celou diskusi