Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drama na sále: Jana porodila při operaci mozku!

Autor: ljš - 
30. září 2014
12:04

Místo běžného porodu, boj o život maminky i dítěte! Lékaři v Nemocnici Na Homolce provedli unikátní zákrok, když s pomocí kolegů porodníků provedli císařský řez během operace mozku matky. Malá Anežka se tak narodila přímo na operačním sále.

Když Janu Soustružníkovou přepadly jedné noci v druhé polovině června obrovské bolesti v podbřišku, považovala je za poslíčky blížícího se porodu. Byla totiž v 39. týdnu těhotenství. „Poté se ale přidalo úporné, nepřetržité zvracení, třeštila mi hlava, brněla polovina obličeje a strnula mi šíje, takže jsem hlavou nemohla hnout,“ vzpomíná, co ji a jejího přítele Zdeňka přimělo okamžitě volat záchrannou službu.

Z porodnice ji poslali rovnou na neurologii, kde CT vyšetření prokázalo krvácení pod tenkou plenu mozkovou způsobené prasklou výdutí na mozkové cévě. Lékaři proto museli začít rychle jednat.

„Snažili jsme se společně s neurochirurgy Nemocnice Na Homolce vymyslet pro pacientku optimální způsob řešení jejího akutního zdravotního problému. Situace byla komplikována skutečností, že Nemocnice Na Homolce disponuje potřebnou technologií a zkušenostmi s neurochirurgickým řešením těchto stavů, ale nemá vlastní porodnici,“ popsal situaci porodník Jan Drahoňovský. Převoz zpět do porodnice by ale rodičku mohl ohrozit, protože její zdravotní stav se rychle horšil, a tak se lékaři rozhodli spojit síly a přistoupit k netradičnímu řešení.

Přímo na operačním sále neurologie provedli císařský řez i operaci mozku. Bezprostředně poté jí pak musela být provedena ještě další operace cévy s výdutí. „To vše se odehrálo během několika hodin. Žena tedy v rychlém sledu prodělala porod, neurochirurgickou operaci a endovaskulární uzávěr výdutě,“ shrnul doktor František Remeš.

Naštěstí vše dobře dopadlo a paní Jana je již v pořádku. Jen ji ještě občas pobolívá hlava, mívá návaly únavy či reaguje na změny počasí. Ve srovnání se dny bezprostředně po cévní mozkové příhodě se to však vůbec nedá srovnat. „Měla jsem velké štěstí, které se opakovalo v řadě momentů,“ říká šťastná maminka tříměsíční Anežky, jež si nemůže vynachválit lékaře, kteří ji i dcerku zachránili.

Současně ale nedá dopustit na svého přítele a otce Anežky: „Dostal z porodnice domů čtyřdenní dítě a postaral se o ně naprosto skvěle. Švagrová mu ukázala, jak sterilizovat lahvičky a poradila se základními věcmi. S pomocí své maminky, Anežčiny babičky, pak již vše zvládl doma sám až do doby než mne z Homolky propustili domů. A to za mnou do nemocnice ještě každý den jezdil!“

Přestože Nemocnice Na Homolce nemá vlastní porodnici, je malá Anežka v posledním desetiletí už třetím miminkem, které zde přišlo na svět. „V roce 2007 se tu narodilo dítě maminky, kterou postihlo krvácení do mozku, o rok později pak miminko ženy, trpící zhoubným nádorem v páteři,“ uvedl primář Petr Popelka.

daggan ( 30. září 2014 19:03 )

Ať si vynechá v TV pan min.zdrav.Svatopluk Němeček o hodnocení Homolky ty urážlivé kecy při výměně součastného ředitele nemocnice Homolka.Já velmi dobře znám od r.2003 profesionalitu a přístup lékařů a zdrav.personálu k pacientům u mně infarkt,steny,kardiostimulátor,žlučník,nejsem z Prahy a také bych jinám nešel,protože jim velmi důvěřuji. Mamince a malé přeji hodně zdraví a štěstí.

bledulka ( 30. září 2014 17:11 )

To je super, že paní zachránili! Těch maminek, které zemřou při nebo po porodu na výduť prasklé cévy (buď na aortě nebo jinde ) je dost, ale raději se to moc nepublikuje.... Držím všem maminkám pěsti, ať mají stejné štěstí, jako tato paní. I toto je jeden z důvodů, proč nerodit doma...

hlms ( 30. září 2014 15:48 )

výtečná Homolka

Zobrazit celou diskusi