Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na ebolu zabírá lék proti HIV, hlásí lékař: Použil ho z čirého zoufalství!

Autor: so - 
29. září 2014
20:31

Jde o toužebně očekávaný průlom v boji proti ebole, která už v Africe zabila přes 3000 lidí? Dr. Gobee Logan z Libérie z aktu čirého zoufalství sáhl po lamivudinu, posledním léku, který mu ještě zbyl v zásobách a podal jej svým 15 pacientům. Třináct lidí umírajících na ebolu po podání léku smrtelnou nemoc přežilo. Lamivudin je přitom lék na nemoc HIV, který se užívá i v České republice.

Dr. Logan má své centrum na léčení eboly v zapadlé vesnici Tubmanburg. Čtyři z jeho zázračně vyléčených pacientů už chodí po dvoře. Je jim ale stále zakázáno přiblížit se k plotu, který odděluje nakažené ebolou od ostatních vesničanů.

„Hodně mne bolel žaludek a cítila jsem se slabá. Zvracela jsem,“ řekla Elizabeth Kundu (23) o tom, jak se cítila jako pacientka s ebolou. „Pak mi podali lék a já se cítím skvěle. Vezmete si pilulku a najednou můžete jíst a je vám fajn.“

Kundu a dalších 12 pacientů, kteří přežili, užilo lék během prvních pěti dní, co u nich ebola vypukla. Dva lidé, co zemřeli, bohužel až v rozmezí pátého až osmého dne.

„Jsem si jist, že pacientům, kteří lamivudin dostanou brzy, může tento lék pomoci. Právě jsem to dokázal ve svém centru. Tento lék sice může způsobit játrové a jiné zdravotní problémy, ale když je ebola tak nakažlivá a smrtící, za ten risk to stojí,“ tvrdí se dr. Logan.

vrahrychtar ( 29. září 2014 22:48 )

 Elizabeth Kundu ...

jentakjen...... ( 29. září 2014 21:50 )

Takovou vyrážku mám už rok a mažu ji vegetou

Zobrazit celou diskusi