Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Infarkt na vrcholu: Výbuch sopky si vyžádal 30 mrtvých!

Autor: ČTK, haj - 
28. září 2014
08:58

Erupce sopky na japonském ostrově Honšú si vyžádala přes 30 obětí na životech. Ty dostaly na vrcholu sopky infarkt. Ontake se neuklidnila ani během noci a záchrana uvízlých výletníků z hor tak byla tím obtížnější.

V oblasti, která je na podzim oblíbeným cílem výletníků, podle médií zasahuje na 550 záchranářů. Oběti, které našli záchranáři u vrcholu,  pravděpodobně zemřeli na zástavu srdce. Úřady úmrtí oficiálně nepotvrzují, dokud těla neprohlédne lékař.

Původně na 3067 metrů vysoké sopce uvízlo kolem 250 lidí, mezi nimi i děti. Většině se podařilo dostat do bezpečí ještě v sobotu, ale zhruba 40 turistů, mezi nimi i zranění, muselo strávit noc v některé z chat na svazích hory.

Podle výpovědí výletníků bylo v sobotu hezké počasí a na Ontake se vydaly spousty lidí, kteří přijeli obdivovat krásně barevné listí. "Když jsem byl na hoře já, nebyly cítit žádné otřesy, žádný zápach," řekl Satoši Saito, který sestoupil ze sopky asi hodinu před výbuchem.

Erupce sopky pokračovaly i v noci na dnešek, zachraňovat výletníky z hory proto nebylo v sobotu možné. Lidi ze svahů sopky odvážejí armádní vrtulníky, na záchranné akci se podílejí také policisté a hasiči. Podle meteorologů nešlo výbuch sopky Ontake předvídat.

Ze sopky přitom dál stoupá sloup dýmu a popel. Ten pokryl auta i v oblasti vzdálené 80 kilometrů od sopky, a na jejích svazích ho leží až dvaceticentimetrová vrstva.

 


japos22 ( 28. září 2014 14:10 )

Ten prach je šílený

popocatepetl ( 28. září 2014 10:36 )

Aha, tak i já aktualizuji. Pravděpodobně nikoho z nich nezachrání (viz aktualizovaná verze článku).

popocatepetl ( 28. září 2014 09:51 )

 Jakých 30 mrtvých? Vždyť už je před pár hodinami našli živé!

Zobrazit celou diskusi