Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko chce dobýt Měsíc: Chce na něm budovat základny!

Rusko hodlá na Měsíci vybudovat základny.
 (Autor: Blesk)
Autor: shp, ČTK - 
24. září 2014
08:26

Rusko chce koncem příštího desetiletí plně dobýt Měsíc. Chce na něj vysílat pilotované mise a budovat své základny. Do té doby hodlá ruská kosmická agentura na Měsíc posílat automatické sondy.

Na poradě v Hvězdném městečku u Moskvy to prohlásil šéf Roskosmosu Oleg Ostapenko. „Koncem příštího desetiletí dokončíme zkoušky supertěžké nosné rakety a zahájíme plnohodnotné využívání Měsíce,“ prohlásil. „Ve stejné době na základě dat získaných z automatických sond určíme místa nejvhodnější pro přistání našich výsadků a pro budování měsíčních základen,“ prohlásol šéf Roskosmosu.

Příprava na měsíční výpravy podle Ostapenka už začala. Roskosmos vyvíjí nový typ pilotované kosmické lodi, který se spolu s novou supertěžkou nosnou raketou stane základem budoucího kosmického dopravního systému. Ten bude schopen dopravovat posádky nejen na Měsíc, ale perspektivně i do hlubokého vesmíru, řekl Ostapenko.

Ruskou kosmonautiku v minulých letech stihla řada neúspěchů včetně nevydařených startů raket a zmařených vědeckých projektů. Celé odvětví kosmického průmyslu prošlo personálními otřesy a reorganizací, která vyústila v koncepci rozvoje ruské kosmonautiky na léta 2016-25, "Máme všechny důvody domnívat se, že všechny dnes vytyčené plány splníme," prohlásil na poradě Ostapenko.

rucnikvolamydlo ( 24. září 2014 15:16 )

Přiletí ruští kosmonauti. A je velká slavnost, milióny novinářů. Dotazy litají jeden přes druhý a jeden zní: "Jaký přínos měl tento výzkum?" A kosmonauti, že prý přistáli na Slunci.A všichni se udiveně ptají, jak to dokázali. Kosmonauti: "No to bylo jednoduchý, přistáli jsme v noci."

abaron ( 24. září 2014 11:27 )

ten je lepší ako prorok rak s křyšťálovým voknem

japos22 ( 24. září 2014 11:26 )

Kdo dřív příjde...

tuba24 ( 24. září 2014 11:14 )

zato rusaci sa ani nedostali dalej nez 500km nad zemsky povrch Momentalne nevedia do kozmu vyniest ani druzicu, tak som zvedavy ako chcu vynasat ludi Navyse ich vesmirny program opat upada - nemaju peniaze na fungovanie krajiny, kde chcu zohnat miliardy miliard rublov na financovanie letov do vesmiru

marais ( 24. září 2014 10:23 )

Stačí, když Rusko udrží mír na zeměkouli a nedovolí zbrojnímu monopolu vyvolat jadernou válku, jinak budeme v kosmu jako prach všichni, nemyslíte?????????

Zobrazit celou diskusi