Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ochrnutý otec dojal na svatbě dcery: Vstal a šel, díky kosmickému obleku!

Autor: Štěpán Šimůnek - 
24. září 2014
21:40

Angličan Irving Caplan (55) je od roku 2012 na vozíku. Kompletně ochrnutý muž z něj však díky speciálnímu »kosmickému« obleku mohl vstát a »po svých« přijít na svatbu své dcery!

Když jel Caplan před dvěma lety na kole, srazila ho dodávka. Výsledek? Tři zlomené obratle, ochrnutí a upoutání na vozík. Chlapík z Londýna si na život kvadruplegika zvykl, ovšem děsila ho jedna věc – sňatek jeho dcery Joanne (29). „Hrozil jsem se, že řeč na její svatbě budu muset pronášet z vozíku. Jste na jiné úrovni než ostatní, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce,“ vysvětluje. Ale našlo se řešení.

Slzy dojetí

Irvingova žena Karen (57) se spřátelila se zástupcem společnosti Rex Bionics, vyrábějící exoskeletony – obleky, které invalidům umožní vstát. Firma Irvingovi jednu »vnější kostru« na svatbu půjčila. On tak díky »kosmickému« obleku, napěchovanému procesory a technologickými vychytávkami, pronesl projev vestoje. „Těch třicet kroků k pultíku jsem sice šel tři minuty, ale šel jsem, to je hlavní,“ prozrazuje. Sklidil aplaus a nejen jeho dcera v té chvíli plakala dojetím...

kukuku ( 24. září 2014 23:16 )

On má kosmodisk nové generace - kosmokvádro.

-victor- ( 24. září 2014 23:09 )

Netušil jsem, co všechno dokáže kosmodisk.

Zobrazit celou diskusi