Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útočte na Američany a Francouze, přepadejte domy, stínejte hlavy: Děsivá výzva džihádistů svým stoupencům!

Bojovníci Islámského státu zveřejnili děsivou hrozbu
Bojovníci Islámského státu zveřejnili děsivou hrozbu  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. září 2014
11:52

Prezident Barack Obama vyhlásil tažení proti džihádistům z Islámského státu - nálety na jejich pozice v Sýrii a Iráku. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Po popravách amerických novinářů a britského dobrovolníka ozbrojenci hrozí dál - útoky na občany USA, Francie a dalších zemí, které se účastní bojů proti radikálům. 

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) vyzvali své stoupence, aby útočili na občany Spojených států, Francie a dalších zemí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na americkou monitorovací službu SITE.

USA a Francie vedou kampaň za zničení islamistického hnutí, podnikají cílené nálety na pozice islamistů v Iráku. Jak údajně uvedl mluvčí IS abú Muhammad Adnání, vojenský zásah koalice vedené Američany bude "posledním tažením křižáků". "Budou zlomeni a poraženi, stejně jako byla poražena jejich předchozí tažení," dodal mluvčí a vyzval své stoupence k útokům zejména na Američany, Francouze, Kanaďany, Australany a další. "Tvrdíš, že Amerika nebude zatažena do pozemní války. Ale ona do ní zatažena bude. A povede to k její smrti, pohřbení a zničení," vzkázal mluvčí přímo prezidentu Obamovi.

Islámský stát dnes rovněž vyslal vzkaz islamistickým skupinám na egyptském Sinajském poloostrově, které vyzval, aby pokračovaly v útocích proti bezpečnostním složkám i ve stínání hlav svých odpůrců.

Strach z útoků i v Egyptě

Toto prohlášení radikálů, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, nejspíš ještě prohloubí obavy, které panují ohledně kontaktů mezi islamistickými skupinami v regionu. "Nastražte na ně výbušniny na silnicích. Útočte na jejich základny. Přepadejte jejich domy. Stínejte jim hlavy. Nedovolte jim, aby se cítili bezpečně," uvedl mluvčí IS Adnání na internetu.

Egyptští islamisté znásobili útoky v Egyptě po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího. Organizaci, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida, se připisuje množství násilných akcí, při kterých zahynuly desítky vojáků a policistů. Již na začátku září se objevila informace, že s egyptskými radikály začali spolupracovat právě ozbrojenci z hnutí Islámský stát. Prý jim dávají hlavně instrukce, jak provádět efektivnější operace. Egyptské úřady ale odmítají, že by se v zemi již nacházeli někteří z bojovníků Islámského státu.

advokat2010 ( 22. září 2014 17:56 )

No jo z Německa.. ale v Němcku žije "celý svět", jsou to Němci podle pasu a podle občanství, ale nikoliv svým evropským původem. To je prostě "občanský stát" vs. "národní stát".. a ono i národní stát..může být někdy viděn pouze jako kombinace jakéhosi "národně-rasového" státu a jindy čistě jen "národního státu".. Národ je velmi volná záležitost a závisí většinou na subjektivním pocitu jedince.. Např. osoby s německými příjmeními u nás, jsou najisto nějakou svojí částí buď německého nebo židovského původu, ale považují se a cítí se býti mnohdy pravověrnými Čechy a mnohdy i ortodoxními českými nacionalisty nenavidějící Němce i Židy.

b_anka ( 22. září 2014 17:51 )

Já se nehádám....

advokat2010 ( 22. září 2014 17:47 )

Jasněže ho převzal od fašistů a frankistů, ale určitě jsou tam i paraely na Svatou říši římskou národa německého = První říše - i proto je to "Třetí říše". Nicméně říkali mu v té době "árijský", židé a jiné ne-árijci měli zákaz takto zdravit, bylo to jakési privilegium pro členy árijské rodiny národů pod okupací Německa, ale jinak byl používán prakticky všemi tzv. "pravicovými" režimy té doby napříč Evropu. Dokonce v 3Ř je kolem toho celá věda malý a velký árijský pozdrav a úhel svírající paže, kdy čím výše postavený, tak méně napjatá ruka. Tzv. "malým árijcem" (něco co vypadá jako dnešní mávání ahoj) zdravily pouze špičky Říše.

b_anka ( 22. září 2014 17:07 )

andre myslí tabulky pro toho super Germána, ten měl stát ještě o příčku výš. Arijský pozdrav? Taky omyl. Myslíš Saluto roman. Hitler ho převzal od Benito Mussolini.

advokat2010 ( 22. září 2014 16:07 )

Tak protože Slované & Germání & Baltové & Helénové & Italikové/Románi & Keltové = Árijci. Pokud šli někteří Němci proti některým osobám slovanského původu a nebylo to pro jejich ždovský/cikánský původ či komunistickou ideu nebo homosexuální orientaci, pak šlo vždy jen o národnostní záležitost /ne o rasovou/ a šlo spíše o výjimky v oblastech kde docházelo historicky ke střetům. Češi nežidovského původu byli za Protektorátu v kateorii "árijec", zdravili (ve škole povinně) árijským pozdravem a ve vztahu k 3. státům měli postavení říšského občana (unitř 3Ř pak postavení občana omezeně autonomní součásti PČM). Chránil je zákona na ochranu německé a druhově příbuzné (árijské) krve, který byl vnitrostátně v rámci PČM implementován vnitrostátním právním předpisem vydaným v Sb.z. Uzavírání sňatků mezi Čechy (nežidovského původu) a Němci bylo podporováno, pohlavní styk mezi těmito skupinami nebyl trestný. Avšaka mezi Čechy a ne-árijci trestný byl a manželství nebylo možno uzavřít.

Zobrazit celou diskusi