Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

K Marsu dorazila sonda za 14 miliard: NASA zkoumá záhadu změn na Rudé planetě

Americká sonda Maven dorazila k Marsu
Americká sonda Maven dorazila k Marsu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
22. září 2014
08:13

Letěla deset měsíců, překonala vzdálenost 711 milionů kilometrů. Sonda Maven se nyní usadila na oběžné dráze "rudé planety" - k Marsu ji vyslala americká vesmírná agentura NASA. Sonda bude získávat informace, které by vědcům mohly pomoci pochopit, proč a jak zmizela většina atmosféry Marsu.

MAVEN (zkratka pro Mars Atmosphere and Volatile Evolution) odstartoval k Marsu loni na konci listopadu. Na palubě sondy je osm vědeckých přístrojů pro zkoumání horní atmosférické vrstvy a ionosféry. MAVEN váží 2,5 tuny a šířka rozpětí jeho slunečních baterií přesahuje 11 metrů. Aparát byl vyroben v denverských laboratořích firmy Lockheed Martin. Za projekt NASA zaplatil 671 milionů dolarů (14,4 miliardy korun).

Mars měl kdysi podle vědců mnohem hustší atmosféru a díky ní se na jeho povrchu nacházela i voda v kapalném skupenství. Později ale došlo k dramatické klimatické změně, v jejímž důsledku ovzduší z velké části vymizelo.

Vědci pátrají po tom, proč byl Mars během první miliardy let svého planetárního života vlhký a horký a proč je nyní naopak suchý a chladný. Raná atmosféra Marsu vytvářela příznivé podmínky pro mikrobiální život, ale velká většina ovzduší unikla do vesmíru vlivem slunečního záření. Podle některých vědců se nabízí vysvětlení, že sluneční vítr atmosféru Marsu "odvál".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 22. září 2014 17:10 )

Nejskvělejší je na tom , že má možnost prohlížet velmi slušné fotky i neodborná veřejnost .

rumovapalice ( 22. září 2014 09:52 )

běž si někam na politické téma a vesmír nech v klidu, ubohý a hloupý primitive

zabibol ( 22. září 2014 08:35 )

Rusáci zase zkoumají, jak zlikvidovat Ukrajinu.

Zobrazit celou diskusi