Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Druhý nejmocnější muž NATO je v Česku. Generál Petr Pavel přiletěl v civilu

Autor: ČTK - 
21. září 2014
18:42

Nestává se často, aby generál Petr Pavel odložil uniformu. Když se ale druhý nejmocnější muž NATO vrátil z úspěšného zasedání Vojenského výboru ve Vilniusu, vojenský úbor odložil a zvolil pohodlnější sako a kalhoty. Přestože byl ležérně oblečený, zachoval vojenskou disciplínu a jméno svého nástupce na Generálním štábu neprozradil.

Genrál Petr Pavel se o víkendu stal novým předsedou Vojenského výboru NATO a po Jiřím Šedivém historicky druhým Čechem, který pronikl do nejvyšších pater Aliance. Už nyní musí přemýšlet o svém nástupci v české armádě. S prezidentem Milošem Zemanem by o něm měl jednat přelomu září a října. Jména kandidátů prozrazovat nechce, ale navrhovat bude lidi ze svého nejbližšího okolí.

Pavel řekl, že se s prezidentem Zemanem schází vždy přibližně jednou za dva měsíce, aby ho spolu s velením armády informoval o aktuálních problémech, které armáda řeší. "Teď to následné jednání by mělo připadnout buď na konec září, nebo začátek října. Já předpokládám, že jedním z těch bodů, o kterých budeme mluvit, bude právě i můj možný nástupce," uvedl.

Pavel má připraveno několik variant, seznámí s nimi jak hlavu státu, tak ministra obrany a bude záležet na jejich zvážení, pro kterou z variant se rozhodnou. "Já samozřejmě mám konkrétní jména, ale nebudu je sdělovat přes média. Jenom řeknu, že celkem logicky varianty budou vycházet především z mého nejbližšího okolí," dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zelena.karkulka ( 22. září 2014 22:48 )

v armádě není místo pro chytrý lidi,prober se...to je to poslední,co je tam potřeba

zelena.karkulka ( 22. září 2014 22:47 )

zelena.karkulka ( 22. září 2014 22:46 )

komunistu,to ví každej

cid2000 ( 22. září 2014 09:19 )

Tak určitě dobrá zpráva,ale je to jen funkce(managerská funkce)a určitě se tím nezmění status v NATO a schopnosti/akceschopnosti naši současné České armády přátelé!Nelze si představovat,ikdyž titulek je zavádějící,že náš generál bude manipulovat a ovládat například armádu Spojených států nebo Anglie atd.Navíc armáda USA si dělá co chce a kde chce a pro NATO a jeho velení má vyčleněnou jen určitou část své armády,která jako,že poslouchá rozhodnutí velení/generálů neamerické národnosti!Prostě dává nám pocit,že Evropské NATO/centrála rozkazuje i US-armádě.Bohužel Česká armáda je na velice,velice slabé úrovni a patří k těm cca 5 nejslabčím armádám v rámci NATO!Máme pouze několik schopných super mega špičkových útvarů jako např.z Prostějova nebo protichemické jednotky,ale to je velice,velice málo v celkovém množství.To není ani kapka v moři.Spíše molekula v oceánu!Letectvo má sice zapůjčeno za poplatek několik Gríppenů,ale pro tyto letouny máme velice,velice málo inteligentních řízených střel,bomb,které každá stojí xx-miliónů korun!Bez moderních střel nemáte na současném bojišti šanci!Armáda sama o sobě nemůže nic dělat.Vše rozhodují politici!A posledních 25 let od revoluce se armáda potácí od zmatečného plánování k dalšímu zmatečnému plánování a od korupce ke korupci.Prostě ping-pong s armádou.Naše armáda je schopna pokrýt sotva 50km úsek fronty se současnou technikou a má zásobu kvalitní techniky a moderní munice na 14 dní intenzivní války!Takže tato pocta je také více méně politické rozhodnutí a strpění ostatních členů NATO!Teď dostávají funkce v Evropě dost často i poláci.A teď poprvé naši v rámci NATO.Bohužel, naše armáda se měla od začátku soustředit spíše na rozvíjení některých odvětví, několika jednotek v rámci armád NATO a říci si čím můžeme přispět/co umíme jako např: naše špičkové polní nemocnice, protichemické jednotky,jednotky rychlého nasazení Prostějov,vrtulníkové jednotky(i pro naše použití v případě povodní) a transportní letectvo.

zada ( 22. září 2014 08:59 )

Zveme všechny, kteří jsou proti válce a sankcím, když nemají zdravý rozum v médiích ani naši politici, musíme ho mít my!!!!,, Sankce (uvalované na Rusko) mír nepřinesou. Sankce připraví tisíce lidí o pracovní místa. Sankce prohloubí ekonomickou krizi. Sankce eskalují napětí mezi státy. Sankce mohou být i předstupněm k válce. Upozorňujeme důrazně vládu ČR i Evropskou unii, že my, obyvatelé této země, si přejeme mír a odmítáme další stupňování sankcí. PROSÍME, PŘIJĎTE I VY - ZÁLEŽÍ NA KAŽDÉM Z NÁS! Na shromáždění promluví odborníci, kteří zničující důsledky sankcí znají již dnes. Slovo dostanou také poslanci, senátoři, novináři a další známé osobnosti. Akce se koná v neděli 28. září 2014 za pět minut dvanáct (11:55) u sochy sv. Václava na Václavském náměstí v Praze za každého počasí! Za svoláním této demonstrace nestojí žádná politická strana ani organizace, jedná se o protest občanů ČR. Událost na FB: https://www.facebook.com/events/1490393477879417/1490434557875309/ Pozvánka ke stažení: https://dl.dropboxusercontent.com/u/105797559/Pozvánka%20-%20NE%20sankcím%20-%20ANO%20 míru.pdf

Zobrazit celou diskusi