Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Češi získali "Nobelovu cenu": Zkoumali, jestli je nebezpečné vlastnit kočku

Český tým v čele s Jaroslavem Flegrem (vpravo) z Karlovy univerzity získal parodii na Nobelovu cenu.
Český tým v čele s Jaroslavem Flegrem (vpravo) z Karlovy univerzity získal parodii na Nobelovu cenu.  (Autor: improbable.com)
Autor: ehr, lmk - 
21. září 2014
06:34

Nobelova cena je pro všechny vědce světa to nejvyšší uznání, málokdo ale ví, že existuje ještě její »nevlastní sestra«, cena Ig Nobelova. Jde o ocenění, které to prestižní paroduje, laureáti jsou na něj i tak nesmírně hrdí. Letos náročnou porotu svou prací zaujali i čeští vědátoři a to dokonce dvakrát.

Ig Nobelova cena se uděluje od roku 1991 na Harvardově univerzitě v USA. Cílem je „ocenit práce, které lidi nejdřív rozesmějí, a pak je donutí zamyslet se.“ Slovo Ig je odvozeno od anglického ignoble, tedy potupný či hanebný.

Český tým v čele s Jaroslavem Flegrem z Karlovy univerzity spolu s Japonci, Indy a Američany zvítězil v sekci veřejného zdraví. Cenu jim porota, kterou tvoří nositelé skutečných Nobelových cen, udělila za výzkum, zda je pro mentální zdraví člověka nebezpečné vlastnit kočku. Samotné práce jsou seriozním vědeckým bádáním, porota jejich význam vždy o něco zjednoduší. „Jsem rád, že jsme byli za naše mnoholeté studium takto oceněni. Znamená to, že děláme něco zajímavého, co baví i neodborníky, připadá jim to zábavné, a přitom když se nad tím zamysli, zjisti, že to muže být zatraceně důležité,“ řekl Nedělnímu Blesku profesor Flegr, který zkoumá vliv parazitů na lidské chování.

Druhý český úspěch byl zaznamenán v kategorii biologie. Tým pod vedením Vlastimila Harta z České zemědělské university v Praze a Hynka Burdy z Univerzity v Duisburgu Essenu zjistil, že se psi při vyměšování orientují podle magnetického pole země a preferují postavení v severojižním směru.

Do nových výzkumů Jaroslava Flegra se mohou čtenáři sami zapojit v roli pokusných králíků, když vyplní elektronický dotazník na této stránce.

zelena.karkulka ( 22. září 2014 22:39 )

přesně tak,mě se to nechtělo vypisovat

zelena.karkulka ( 22. září 2014 22:38 )

Bleskoni se zase vyznamenali a ta organizace taky....vypisovat se mi to nechce,info si každý může najít sám...ten výzkum byl prospěšný,žádné nesmysly...jenže to by se nenapakovaly farma firmy

dsmann ( 21. září 2014 15:42 )

I s těmi překlepy je tvůj příspěvek jediný inteligentní a zasvěcený

zarazenyprd ( 21. září 2014 12:06 )

Když se narodil, určitě vypadal jinak. Byl o hodně menší a nebyl šedivý. Potom se ale vypracoval.

buban ( 21. září 2014 10:36 )

Jj, moje kočky trpí civilizačními nemocemi-jsou líné a furt by akorát tak spaly či se krmily. Ani ten fotbal v telce je už nebere-jakože bývalý ko.co.ur Pepíček vždy v leže na telce balon tlapkou honil.

Zobrazit celou diskusi