Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nová hrozba v Česku: Levicoví extrémisté podpalují policejní auta a mýtné brány!

Levicoví extrémisté (ilustrační foto) útočí mimojiné na vozy Policie ČR.
Levicoví extrémisté (ilustrační foto) útočí mimojiné na vozy Policie ČR.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, lm - 
20. září 2014
12:35

V Česku se rozmáhá nová hrozba. Policistům dávají zabrat velmi dobře organizovaní levicoví extrémisté, kteří jim podpalují služební auta a mýtné brány. Způsobili už škodu až 100 milionů korun. Na radikály se proto zaměřil elitní útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Odborníci na extremismus v Česku bijí na poplach. Poslední dobou přibývá četnost i razance útoků ze strany levicových radikálů.

Podle zpravodajského serveru tisen.tv mají extrémisté na svědomí jen za tento rok tři útoky na služební vozidla Policie ČR. V žaludku jim leží nejspíš také mýtné brány. Za dobu jejich existence jich bylo vážně poškozeno šest a způsob provedení těchto akcí odpovídá technikám zmíněných radikálních skupin, které se navíc k útokům veřejně hlásí prostřednictvím tiskových zpráv na internetu.

Podle reportáže serveru extrémisté ztrácejí zábrany a jejich akce ohrožují životy nevinných lidí. Jako příklad uvádí incident, kdy se extrémisté snažili podpálit sídlo firmy zabývající se kamerovými systémy. Prodejna byla ale v obytném domě plném lidí a jen díky rychlé reakci hasičů se nikomu nic nestalo.

Na extrémisty se zaměřil elitní útvar

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) převzal od ústeckých kriminalistů případ útoku na policejní auto z konce srpna.

Zatím neznámý muž zapálil policejní vůz 30. srpna asi v 1:30 u služebny v ústecké čtvrti Střekov. Automobil zcela shořel. K útoku se přihlásila buňka anarchistů s názvem Proletářská solidarita.

Buňka tvrdí, že útok byl součástí aktivit týdne Mezinárodního týdne anarchistických vězňů. Vyjmenovává několik anarchistů, kteří jsou podle ní vězněni za své postoje. "Sdělení této přímé akce je prosté. V probíhající třídní válce státy zavírají do vězení osoby, co jim aktivně vzdorují. Vhodným projevem solidarity s vězněnými je proto pokračování v odporu. V odporu proti stejným cílům a stejnými prostředky, které často přátelé volili před vsazením do cel," uvádí se v prohlášení.

Případ původně vyšetřovali ústečtí kriminalisté. Právě od nich si podle policejních zdrojů ÚOOZ všechny podklady vyžádal a případ převzal. Mluvčí útvaru Pavel Hanták odmítl poskytnout jakékoli další informace.

Neznámý pachatel se pokusil zaútočit na policejní vůz už na začátku roku v Litvínově na Mostecku. Tehdy ale žádná škoda nevznikla. "Případ dál vyšetřuje policejní orgán, bližší informace poskytovat nebudeme," řekla mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Odmítla říct i to, zda i tento případ převzal ÚOOZ.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dsmann ( 21. září 2014 17:30 )

"Ještě nějaký dotaz?", tak se může ptát jenom ten, kdo byl tázán. Tos ty nebyl, tak se nepovažuj za chytřejšího než jseš. Jinak pokud by ses zabýval něčím jiným než pouze bulvárem, placenými blogaři a podobně, věděl bys, že článek je pouze slabým odvarem pravdy a došlo by ti, komu že ve skutečnosti tenhle plátek nadržuje a čí že cenzura se tady v posledních pár letech rozmáhá. Malá nápověda: pravice s tím nemá nic společného.

dsmann ( 21. září 2014 14:56 )

Jenom hlupák popírá existenci levicového extrémismu a vymýšlí si pohádky jako ty. Tak jak se vznikem pravice vznikali i pravicoví extrémisté, tak i se vznikem levice vznikali levicoví extrémisté.

jana999 ( 21. září 2014 10:18 )

no němci se nemazlí ani se svými politiky, jakmile se na ně provalí jakákoliv maličkost, den na to jdou od válu, myslíte, že by nějaký president, který udělá takovou ostudu před celým světem s tím ukradeným perem, by mohl ještě vůbec v politice své místo? A ten náš si tam seděl u korýtka dál, jak by se nic nestalo a to bylo to nejmenší co ukradl.

jana999 ( 21. září 2014 10:13 )

dej návod, jak to udělat, volbami nic nezmůžeš, když zvolíš nové, ti jak se rozhlídnou, že se tam dá beztrestně krást a nic se jim nestane, začnou krást taky, jak byl potrestán Gross, Kalousek, Kikina, chrápač, nečas a ta jeho pipina, všichni jsou za vodou a pořád dál kradou

jana999 ( 21. září 2014 10:09 )

ale jdi, kdyby jsme byli v německu tak 80% našich politiků bručí ve vězení a o tom to je, tady se krade veřejně, proběhne to medii a nic, a to ta elita by měla mít vyšší tresty než občani, protože pak jsme tam kde jsme, slušný lidi už se mezi ně nedostanou, at volíš koho volíš, už předem víš, že si ho ti zloději vychovají k obrazu svému

Zobrazit celou diskusi